Na hlavný obsah

EÚ bude hľadať dôkazy o nasadení iránskych dronov na Ukrajine

Povedal to šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

EÚ bude hľadať dôkazy o nasadení iránskych dronov na Ukrajine
Ilustračná snímka - bezpilotné lietadlo/dron. Foto: TASR/AP

Európska únia bude hľadať konkrétne dôkazy, či Irán skutočne dodáva ruskej armáde drony využívané na útoky proti cieľom na Ukrajine. Pred pondelňajším (17. 10.) rokovaním ministrov zahraničných vecí členských krajín to vyhlásil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Ministri by sa mali podľa neho zhodnúť na uvalení sankcií proti činiteľom zodpovedným za tvrdé potláčanie demonštrácií proti tamojšiemu režimu. V súvislosti s Iránom tiež uviedol, že neočakáva pokrok v rokovaniach o obmedzení iránskeho jadrového programu.

Rusko podľa Kyjeva využíva drony poskytnuté Teheránom na útoky na mestá na juhu krajiny. O ich dodávkach informovali aj americké spravodajské služby a Ukrajina pre ne vypovedala iránskeho veľvyslanca.

Teherán však popiera, že by zásoboval Rusko týmito modernými strojmi, ktoré skonštruovali tak, aby sami slúžili na priamy útok na cieľ, pri ktorom sa zničia.

„Budeme hľadať priame dôkazy o ich zapojení,“ povedal Borrell. Hovoriť v tejto súvislosti o možných sankciách je podľa neho predčasné. Nové informácie by mohol únijným kolegom poskytnúť ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, dodal.

Očakáva sa však schválenie postihov voči iránskym činiteľom zodpovedným za násilie iránskych bezpečnostných síl proti demonštrantom v mestách s väčšinovo kurdským obyvateľstvom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet