Na hlavný obsah

EÚ je na zimu pripravená lepšie, než kedykoľvek predtým, tvrdí Leyenová

Heger presadzuje konkrétne zastropovanie ceny plynu.

EÚ je na zimu pripravená lepšie, než kedykoľvek predtým, tvrdí Leyenová
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Sedem a pol mesiaca od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu je Európska únia lepšie pripravená na zimu než kedykoľvek predtým, vyhlásila v piatok (7. 10.) po skončení neformálneho samitu EÚ v Prahe predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Vysvetlila, že na začiatku vojny predstavoval ruský zemný plyn 41 percent spotreby EÚ, v súčasnosti je to už iba 7,5 percenta. Zásobníky plynu v EÚ sú podľa nej naplnené na vyše 90 percent, čo je o 15 percentuálnych bodov viac než vlani.

Na jar, po vyprázdnení zásobníkov plynu, by mali európske krajiny postupovať pri nákupe plynu jednotne, aby si navzájom nekonkurovali a mali spoločnú vyjednávaciu silu, apelovala.

Von der Leyenová hovorila o nevyhnutnosti zastropovania cien energonosičov. „Aby sme tak podkopali schopnosť (ruského prezidenta Vladimira) Putina viesť vojnu na Ukrajine“.

Zdôraznila, že Európska únia je popri USA najvýraznejším podporovateľom Ukrajiny. „Poskytli sme 19 miliárd eur, do toho nepočítam vojenské systémy,“ uviedla. Ďalšie dve miliardy eur budú uvoľnené v nasledujúcich dňoch na makrofinančnú podporu Ukrajiny.

EÚ sa chce zamerať aj na obnovu Ukrajiny, pričom bude potrebné nájsť nové finančné zdroje. Na to bude nevyhnutné vytvoriť rámec pre predvídateľné, transparentné a udržateľné financovanie, spresnila.

Podpora obnovy Ukrajiny bude aj predmetom konferencie, ktorú v Berlíne zorganizuje spoločne Komisia s nemeckým predsedníctvom skupiny G7.

Podľa von der Leyenovej treba umožniť vyššie investície do obnoviteľných zdrojov, pretože okrem ochrany klímy ide aj o spôsob zvýšenia energetickej nezávislosti.

Premiér hovoril o zastropovaní ceny plynu

Európska komisia (EK) musí o dva týždne prísť s konkrétnym návrhom na zastropovanie cien plynu. Riešenie by malo byť také, aby nebol ohrozený dostatok plynu na európskych trhoch.

Povedal to predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) po neformálnom samite Európskej rady v Prahe.

„Bolo to prvé stretnutie po lete, kde sme sa ako premiéri naživo stretli. Mohli sme veľmi konkrétne pomenovať potreby jednotlivých krajín,“ uviedol premiér.

Z diskusie podľa Hegera vyplynulo, že si všetky krajiny uvedomujú urgentnosť a nevyhnutnosť toho, aby EK prišla 20. októbra s konkrétnym riešením na zastropovanie cien plynu.

„Viacerí, alebo aj všetci, sme jednoznačne komunikovali, že tá potreba zníženia cien je nevyhnutná a urgentná. Ceny plynu, z ktorých sa odvíjajú aj ceny elektriny sú pre naše ekonomiky neúnosné,“ povedal Heger. Dodal, že na to, aby bolo možné kompenzovať tento rozdiel, je potrebné stlačiť ceny na nižšiu úroveň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet