Na hlavný obsah

EÚ spustí sankcie proti Iránu za dodávky dronov, ktoré Rusko používa na Ukrajine

Vo štvrtok (20 .10.) by ich mali štáty schváliť formálne.

EÚ spustí sankcie proti Iránu za dodávky dronov, ktoré Rusko používa na Ukrajine
Na ilustračnej snímke samovražedné drony. Foto: Twitter/ European Media News 24

Štáty Európskej únie sa dnes zhodli na uvalení sankcií na iránskych činiteľov a subjekty zodpovedné za výrobu a dodávky dronov, ktoré Rusko využíva vo vojne proti Ukrajine. Potvrdili to diplomatické zdroje.

Sankcie jednomyseľne podporili veľvyslanci krajín Únie a vo štvrtok (20. 10.) by ich mali štáty schváliť formálne. Európsky blok podľa skoršieho vyjadrenia hovorkyne únijnej diplomacie zhromaždil „dostatočné dôkazy“ o tom, že na Rusko na Ukrajine využíva iránske drony, ktoré vybuchujú po zasiahnutí cieľa.

Väčšina únijných ministrov zahraničia už na pondelkovom (17. 10.) zasadnutí v Luxemburgu presadzovala rýchle uvalenie sankcií, niektoré štáty však chceli pred schválením tohto kroku nezvratné dôkazy.

Podľa hovorkyne únijnej diplomacie Nabily Massraliovej prikročila Rada EÚ k „jasnej, rýchlej a dôraznej únijnej odpovedi“ po tom, ako európsky blok tieto dôkazy zhromaždil. Pri pondelkovom stretnutí ministrov podľa nej panovala „široko zdieľaná politická zhoda“, že dvadsaťsedmička musí na vývoj reagovať rýchlo.

Ide o 12 jedincov a firiem

Podľa informácií sa sankcie vzťahujú celkovo na 12 jedincov a firiem. Podľa agentúry Reuters je medzi potrestanými trojica iránskych generálov vrátane činiteľa Revolučných gárd, ktorý dohliada na program výroby dronov.

Terčom postihov je tiež výrobca dronov Shahed Aviation Industries. Potrestaným ľuďom aj firmám EÚ zmrazí majetok na svojom území a zakáže cesty do členských krajín.

Schválenie nových postihov prichádza bezprostredne po tom, ako EÚ uvalila sankcie na 11 iránskych činiteľov a štyri inštitúcie vrátane mravnostnej polície, a to za ich podiel na smrti 22-ročnej Mahsy Amínovej a brutálne potláčanie následných protestov v Iráne.

Európski diplomati v tejto súvislosti hovoria o tom, že Únia už nedúfa v pokrok rozhovorov o kontrole iránskeho jadrového programu a neváha preto podnikať proti Iránu diplomatické kroky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet