Na hlavný obsah

EÚ uvalila sankcie nielen na iránsku mravnostnú políciu

Týkajú sa i ministra informácií a kybernetickej divízie revolučných gárd.

EÚ uvalila sankcie nielen na iránsku mravnostnú políciu
Na snímke sprava luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP,

Európska únia v pondelok (17. 10.) uvalila sankcie na iránsku mravnostnú políciu, na ministra informácií i na kybernetickú divíziu revolučných gárd, informuje správa agentúry AFP.

Ide o reakciu EÚ na prípad mladej Kurdky Mahsy Amíníovej a protesty v Iráne. Tie v polovici septembra vyvolala jej smrť a ktoré tamojšie bezpečnostné zložky potláčajú silou. Irán už vopred avizoval „okamžitú“ reakciu na tieto sankcie.

Luxemburský minister zahraničných vecí Jean Asselborn sa podľa AFP vyjadril skepticky k možnosti, že sankcie Iránu „ublížia“. Povedal však tiež: „Tento režim možno fungoval počas posledných 40 rokov, ale teraz nefunguje. A preto musí Európska únia urobiť tento prvý krok.“

Podľa zoznamu, ktorý v pondelok uverejnili v oficiálnom vestníku EÚ, sa na „čiernej listine“ ocitlo 11 jednotlivcov a príslušníkov štyroch organizácií.

Medzi sankcionovanými sú velitelia tzv. mravnostnej polície, polovojenských jednotiek Basídž patriacich pod revolučné gardy a uniformovanej zložky národnej polície.

V dôvodovej správe k sankčnému zoznamu EÚ sa uvádza, že za Amíníovej smrť je zodpovedná mravnostná polícia, jej veliteľ pre Teherán i jej prezident na celoštátnej úrovni.

„Podľa spoľahlivých správ a svedkov bola (Amíníová) vo väzbe brutálne bitá a zle s ňou zaobchádzali, čo viedlo k jej hospitalizácii a k jej smrti 16. septembra 2022,“ uvádza sa vo vyhlásení EÚ.

Výpadky internetu v čase vypuknutia protestov

Sankcionovaný minister pre informačné a komunikačné technológie Ísa Zarepúr nesie podľa EÚ zodpovednosť za výpadky internetu. Tie sa v Iráne zaviedli v čase vypuknutia protestov a ktoré obmedzili prístup Iráncov k informáciám a slobode vyjadrovania.

Jednotky Basídž zaradili na zoznam za „mimoriadne tvrdé“ zásahy proti demonštrantom, ktoré „viedli k smrti viacerých ľudí“. V zozname EÚ sa uvádza, že sú „priamo zodpovedné za závažné porušovanie ľudských práv v Iráne“.

Súčasťou sankcií je zákaz vstupu na územie EÚ a zmrazenie aktív.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet