Na hlavný obsah

EÚ zmrazí majetok trom ľuďom a jednej firme za dodávky iránskych dronov Rusku

Sankcie začali platiť vo štvrtok popoludní.

EÚ zmrazí majetok trom ľuďom a jednej firme za dodávky iránskych dronov Rusku
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Členské štáty Európskej únie vo štvrtok (20. 10.) potvrdili zmrazenie majetku trom ľuďom a jednej firme zodpovedným za dodávky iránskych dronov Rusku. To ich využíva vo vojne proti Ukrajine. Informovalo o tom na twitteri české predsedníctvo. 

Sankcie začali platiť vo štvrtok popoludní po ich uverejnení v únijnom vestníku. Na podobe sankcií sa už v stredu (19. 10.) zhodli veľvyslanci krajín dvadsaťsedmičky. Ukrajina ocenila, že EÚ konala rýchlo. Sankcie z rovnakého dôvodu vo štvrtok voči trom iránskym dôstojníkom a jednej firme oznámila aj Británia.

„Členské štáty sa rozhodli zmraziť majetok troch jednotlivcov a jednej entity, ktoré sú zodpovedné za dodávky dronov. EÚ je tiež pripravená rozšíriť sankcie aj na ďalšie štyri iránske subjekty, ktoré už boli zaradené na iný sankčný zoznam v minulosti,“ oznámilo české predsedníctvo.

Európsky blok podľa skoršieho vyjadrenia hovorkyne únijnej diplomacie zhromaždil „dostatočné dôkazy“ o tom, že Rusko na Ukrajine využíva iránske drony Šáhed-136, ktoré vybuchujú po zasiahnutí cieľa.

„Vítam rýchle kroky zo strany EÚ po mojej pondelkovej (17. 10.) výzve na uloženie sankcií na Irán preto, že pomáha Rusom v zabíjaní Ukrajincov a poškodzovaní našej energetickej infraštruktúry,“ napísal na twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Tlak na Teherán?

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová naopak podľa agentúry AFP pred novinármi kritizovala tlak, ktorý podľa nej Západ vyvíja na Teherán. „Washington za týmto účelom a presadením svojho postoja mobilizuje krajiny NATO a EÚ,“ povedala Zacharovová.

Iránska ambasáda v Prahe vo štvrtok informácie o používaní iránskych dronov na Ukrajine vo vyjadrení označila za nepodložené.

„Tieto tvrdenia stoja na vykonštruovaných domnienkach a nie sú ničím iným ako nástrojom propagandy, ktorá živí protiiránsku politickú agendu,“ uviedol zastupiteľský úrad. Irán sa podľa ambasády „naďalej bude konštruktívne zapájať do mierového rozriešenia krízy“.

Schválenie nových postihov prichádza bezprostredne po tom, ako EÚ uvalila sankcie na 11 iránskych činiteľov a štyri inštitúcie vrátane mravnostnej polície. A to za ich podiel na smrti 22-ročnej Mahsy Amínovej a brutálne potláčanie následných protestov v Iráne.

Európski diplomati v tejto súvislosti hovoria o tom, že únia už nedúfa v pokrok rozhovorov o kontrole iránskeho jadrového programu, a preto neváha podnikať voči Iránu diplomatické kroky.

Sankcie voči trom iránskym vysokým dôstojníkom a firme Shahed Aviation Industries vo štvrtok oznámila britská vláda. „Uvaľujeme sankcie voči tým, ktorí dodávajú drony používané Ruskom proti ukrajinským civilistom,“ uviedol britský minister zahraničia James Cleverly. „Iránu nesmie byť dovolené porušovať rezolúcie OSN,“ oznámil už skôr Cleverly na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet