Na hlavný obsah

Europarlament prijal uznesenie na rozšírenie siete nabíjacích staníc pre elektromobily

Poslanci sú aj za viac vodíkových čerpacích staníc.

Europarlament prijal uznesenie na rozšírenie siete nabíjacích staníc pre elektromobily
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Európsky parlament (EP) sa v stredu (19. 10.) vyslovil za rozšírenie infraštruktúry pre alternatívne palivá. Podľa prijatého uznesenia, by do roku 2026 mala byť na hlavných cestách EÚ najmenej každých 60 kilometrov aspoň jedna nabíjacia stanica pre elektromobily. 

Europoslanci chcú tiež viac vodíkových čerpacích staníc pozdĺž hlavných ciest EÚ. Mali by byť na každých 100 kilometroch hlavných ciest do roku 2028. Navrhované pravidlá patria do klimatického balíka Fit for 55. Jeho cieľom je dosiahnuť 55 % zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 oproti roku 1990.

Mandát na rokovanie s členskými štátmi EP v stredu schválil 485 hlasov, 65 bolo proti a 80 sa hlasovania zdržalo.

Aby sme dosiahli naše ciele, určite musíme prekonať kritickú situáciu, ktorou po dlhý čas bola práve infraštruktúra,“ uviedol v pondelkovej (17. 10.) diskusii spravodajca návrhu Ismail Ertug. Dodal, že teraz je v EÚ iba 377 000 nabíjacích staníc. Nabíjanie elektromobilov by malo byť podľa neho rovnako jednoduché ako tankovanie benzínu.

Rovnaká požiadavka ako v prípade nabíjacích staníc pre elektromobily má platiť aj pre nákladné vozidlá a autobusy, ale len na hlavných ťahoch transeurópskej dopravnej siete. Pre veľmi odľahlé regióny či ostrovy by platili výnimky.

EP v stredu prijal aj rokovaciu pozíciu k návrhu pre používanie obnoviteľných a nízkouhlíkových palív v námornej doprave. Mandát na rokovania s členskými štátmi podporilo 451 europoslancov, 137 bolo proti a 54 sa hlasovania zdržalo.

Návrh sa snaží o to, aby námorný sektor do roku 2025 znížil emisie skleníkových plynov z lodí o dve percentá, o 20 % do roku 2035 a o 80 % do roku 2050 v porovnaní s úrovňou v roku 2020.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet