Na hlavný obsah

Europol: Polícia v Španielsku odhalila najväčšiu drogovú banku v Európe

Sídlo mala v reštaurácii v meste pri Madride.

Europol: Polícia v Španielsku odhalila najväčšiu drogovú banku v Európe
Ilustračná snímka - krabice s metamfetamínom. Foto: TASR/AP

Španielska polícia odhalila zločineckú sieť, ktorá bola podľa európskej policajnej organizácie Europol najväčšou európskou „drogovou bankou.“ Sídlo mala v reštaurácii v meste pri Madride, kde prala špinavé peniaze z medzinárodného obchodu s drogami. 

Finančné služby poskytovala skupinám obchodujúcim s drogami v dvoch desiatkach krajín. Europol a španielske médiá o tom informovali v piatok (14. 10.). Razia, pri ktorej zatkli 32 ľudí, vrátane šéfa gangu a jeho právničky, sa uskutočnila koncom septembra.

Organizáciu tvorili z veľkej časti Sýrčania. Ročne „vyprala“ najmenej 32 miliónov eur. Vyšetrovatelia ale odhadujú, že mohlo ísť až o 300 miliónov eur ročne. Gang používal aj kryptomeny a tiež spôsob financovania obvyklý v moslimských krajinách zvaný hawala, fungujúci bez bankových prevodov.

Organizovaná skupina, ktorú španielska polícia teraz odhalila, fungovala v meste Fuenlabrada na okraji Madridu v reštaurácii v jednom z najväčších čínskych obchodných centier v Európe, uviedol v piatok denník El País. Klienti z drogových gangov tam mohli vyberať či ukladať nelegálne získané peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet