Na hlavný obsah

Europoslanci nominovali na Sacharovovu cenu ukrajinský ľud a Assangea

Parlament udeľuje cenu každoročne od roku 1988.

Europoslanci nominovali na Sacharovovu cenu ukrajinský ľud a Assangea
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Obyvatelia Ukrajiny čeliaci ruskej agresii, zakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange a kolumbijská inštitúcia obhajujúca práva obetí tamojšej občianskej vojny sú kandidátmi na tohtoročnú Sacharovovu cenu za slobodu myslenia, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament.

Trojicu finalistov vo štvrtok (13. 10.) zo širšieho zoznamu nominovaných vybrali členovia europarlamentných výborov. Najpočetnejšie strany v EP podporujú udelenie ceny ukrajinskému ľudu zastúpenému prezidentom Volodymyrom Zelenským.

„Počas posledných šiestich mesiacov sme svedkami hrdinstva a jednoty Ukrajincov proti ich utláčateľom,“ vyhlásil pri vyhlasovaní trojice finalistov ceny švédsky europoslanec Tomas Tobé.

Zelenského a ukrajinský ľud na cenu navrhli za spôsob, akým obhajuje svoju krajinu proti ruskej agresii, zástupcovia troch početne najsilnejších frakcií v EP – ľudovcov, socialistov a liberálov. Očakáva sa teda, že počas plenárnej schôdze na budúci týždeň v Štrasburgu sa zaradí medzi laureátov tohto ocenenia.

Assangea nominovali štyri desiatky ďalších europoslancov, podľa ktorých zverejňovaním tajných dokumentov amerických úradov upozorňuje na prípady vojnových zločinov či porušovania ľudských práv.

Assange je v USA stíhaný v súvislosti s 18 trestnými činmi, vrátane špionáže. Teraz býva vo väzení v Británii, ktorá tento rok súhlasila s jeho vydaním do Spojených štátov.

Komisia pravdy v Kolumbii získala nomináciu od frakcie ľavicových poslancov. Tí oceňujú úlohu, ktorú táto organizácia zohráva v zmierňovaní národa poznačeného desaťročiami vojny.

Parlament udeľuje cenu každoročne od roku 1988 za podporu ľudských práv a základných slobôd. Cena je pomenovaná po poprednom sovietskom disidentovi Andrejovi Sacharovovi. V posledných rokoch ju získal väznený ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj či bieloruská demokratická opozícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet