Na hlavný obsah

Európska asociácia sudcov odmieta ich svojvoľné preloženie

Volá po zavedení opatrení, ktoré by tomu zabránili

Európska asociácia sudcov odmieta ich svojvoľné preloženie
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Európska asociácia sudcov (EAJ) nesúhlasí, aby predseda okresného súdu mohol od januára 2023 rozhodnúť o preložení sudcov v rámci svojho obvodu bez ich súhlasu. Volá po zavedení opatrení, ktoré by svojvoľnému preloženiu sudcov zabránili.

Vyplýva to z vyhlásenia EAJ k zmenám súdnej mapy na Slovensku. Informoval o tom prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) František Mozner.

Nepreložiteľnosť sudcov je podľa asociácie dôležitým pilierom ich nezávislosti, a teda aj právneho štátu. Kritizujú možnosť preloženia sudcov v rámci obvodov okresných súdov bez ich súhlasu.

„Neexistujú žiadne zákonné alebo regulačné ustanovenia, ktoré by upravovali rozhodovanie o takýchto preloženiach,“ upozornili.

EAJ vyzýva na zavedenie vhodných zákonných alebo regulačných ustanovení, ktoré by zabránili možnosti „svojvoľného preloženia sudcov bez ich súhlasu. A tým porušeniu ich nezávislosti a narušeniu práva občanov na to, aby o ich veciach rozhodoval nezávislý a nestranný súd“.

Na septembrovom zasadnutí EAJ zástupca ZSS informoval delegátov o procese týkajúcom sa reformy súdnej mapy Slovenska. Súdnictvo podľa neho nedostalo príležitosť komentovať návrhy, ktoré sa presadili v druhom čítaní Národnej rady SR.

„Táto informácia zvýšila existujúce obavy EAJ v súvislosti s negatívnym vývojom reformného procesu na Slovensku. Ten nepriaznivo ovplyvňuje nezávislosť súdnictva,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Reakcia Kolíkovej

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS), ktorá reformu súdnej mapy pripravovala, nemá vedomosť o tom, že by si EAJ vypýtala stanovisko ministerstva.

„Silne sa domnievam, že jej boli poskytnuté hrubo zavádzajúce informácie ku konkrétnej právnej úprave a všetkým dôležitým súvislostiam,“ zareagovala. Reforma pritom neráta s presunmi sudcov bez ich súhlasu.

„Samozrejme, ak nejaký súd zaniká, lebo sa stane súčasťou iného súdu, musí byť zrejmé, kam patria jeho sudcovia,“ podotkla. V prípade nových správnych súdov budú sudcovia preložení len na základe ich vlastnej žiadosti o preloženie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko