Na hlavný obsah

Európska komisia navrhla sprísnenie pravidiel pre strelné zbrane

Chce tým predísť šíreniu nelegálnych zbraní v prospech zločineckých gangov.

Európska komisia navrhla sprísnenie pravidiel pre strelné zbrane
Ilustračné foto - náboje do strelnej zbrane. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) vo štvrtok (27. 10.) navrhla sprísnenie zákonov upravujúcich obchodovanie so strelnými zbraňami a ich tranzit. K tomuto kroku pristúpila v čase obáv, že vojna na Ukrajine pomôže pri šírení nelegálnych zbraní v prospech zločineckých gangov. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa odhadov eurokomisie civilisti v EÚ majú približne 35 miliónov nelegálnych strelných zbraní. V Schengenskom informačnom systéme (SIS) je ako ukradnutých evidovaných približne 630 000 strelných zbraní.

Nové pravidlá by zahŕňali jasnejšie spoločné postupy pre dovoz, vývoz a tranzit strelných zbraní a streliva na civilné použitie. Tiež by vznikol nový elektronický licenčný systém EÚ na dovoz a vývoz strelných zbraní.

Zaviedli by sa tiež prísnejšie pravidlá pre poplašné a signálne zbrane. Tento typ si upravili a použili extrémisti pri krvavých útokoch v Paríži v roku 2015 na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo.

Osvedčenie o koncovom užívateľovi

Pre určité druhy strelných zbraní by sa vyžadovalo osvedčenie o koncovom užívateľovi, aby sa nemohli previesť na niekoho iného a neskončili na čiernom trhu.

Podľa EK to neobmedzí vlastníctvo zbraní, ale zjednoduší pravidlá pre poľovníkov, súťažných strelcov a vystavovateľov.

Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová vyzvala členské krajiny EÚ a Európsky parlament, aby opatrenia urýchlene prijali. Ako uviedla, správa Europolu ukazuje, že „organizované zločinecké skupiny sú čoraz násilnejšie a že toto násilie je čoraz smrteľnejšie“.

Návrhy EK vznikli ešte predtým, ako Rusko vo februári napadlo Ukrajinu. Táto vojna podľa Johanssonovej vzbudzuje obavy, pretože do Európy stále prenikajú nelegálne zbrane z ozbrojených konfliktov v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch 20. storočia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet