Na hlavný obsah

Európska komisia predstavila nový energetický balík. Obmedzí aj cenu plynu

Diskutované varianty cenového stropu plynu nezahŕňa.

Európska komisia predstavila nový energetický balík. Obmedzí aj cenu plynu
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) navrhla vytvoriť mechanizmus, ktorý by v nadchádzajúcej zime umožnil dočasne obmedziť veľkoobchodnú cenu plynu. Ide o súčasť ďalšieho súboru opatrení, ktorými chce exekutíva EÚ bojovať proti energetickej kríze.

Nový plán stanovuje aj princípy pre spoločné nákupy plynu. Uvoľnil by miliardy eur z fondov EÚ na pomoc firmám a domácnostiam. Nezahŕňa však skôr diskutované varianty cenového stropu.

Navrhovaný „mechanizmus cenovej korekcie“ by fungoval ako poistka proti extrémnym výkyvom cien na trhu. Umožňoval by v prípade potreby nastaviť takzvaný dynamický cenový limit pre obchodovanie vo virtuálnom uzle Title Transfer Facility (TTF), ktorý je pre ceny plynu v Európskej únii rozhodujúci.

Dlhodobejšie riešenie EK vidí v spustení doplnkového cenového indexu, ktorý by utváral cenu skvapalneného zemného plynu (LNG) a lepšie odrážal nové podmienky na trhu EÚ. Podrobnosti o fungovaní nástroja na obmedzovanie ceny plynu zatiaľ nie sú jasné.

Do nového energetického plánu nakoniec EK nezahrnula žiadny z razantnejších variantov cenového stropu na plyn, po akých v uplynulých týždňoch volali mnohé členské krajiny.

V zhrnutí svojich návrhov však spomína možnosť dotovania plynu používaného na výrobu elektriny ako postup, ktorý si zaslúži ďalšie úvahy. Podľa komisie treba nájsť uspokojivé odpovede na niektoré otvorené otázky.

Detaily chcú vyjasniť po súhlase krajín EÚ

Komisia nástroj v utorok (18. 10.) navrhla len v principiálnej rovine. Detaily chce vyjasniť až po prípadnom súhlase členských štátov EÚ. Vysokopostavený zdroj EÚ pred novinármi nechcel špekulovať o cenovej hranici, pri ktorej by mechanizmus mohli aplikovať. Hovoril skôr o tlmení vysokých nárastov cien. Komisia dúfa, že nástroj bude k dispozícii do začiatku zimy.

„Musíme skrotiť volatilitu a extrémne cenové skoky na hlavnom európskom trhovisku s plynom,“ povedala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. V tomto smere navrhuje tiež požiadavku, aby platformy pre obchod s takzvanými energetickými derivátmi zaviedli do konca januára nové poistky proti silným výkyvom v rámci denného obchodovania.

Komisia chcem mať na jar v prevádzke aj nový cenový index pre skvapalnený plyn. Z  utorkových vyjadrení vyplýva, že spoločnosti obchodujúce s plynom nebudú povinné používať ho.

Presadzujú spoločné nákupy plynu

Ďalšími piliermi nového plánu exekutívy EÚ je snaha uviesť do praxe spoločné nákupy plynu a rozšírenie možností členských krajín ohľadom podpory domácností a firiem. Komisia navrhuje, aby pri plnení zásobníkov dodávatelia z celej EÚ spoločne dopytovali množstvo plynu zodpovedajúce aspoň 15 % kapacít.

Podľa von der Leyenovej má toto zlúčenie dopytu na úrovni EÚ širokú podporu medzi členskými štátmi. Snahou je pri tom zabrániť vývoju, ktorý nastal v uplynulých mesiacoch pri plnení zásobníkov. „Videli sme, ako sa spoločnosti navzájom preplácajú a sami tak tlačili ceny nahor,“ povedala šéfka EK.

Doplnila, že uvoľnenie peňazí na zmierňovanie dopadov krízy sa týka „zvyškov“ z rozpočtu na kohéznu politiku v rokoch 2014 až 2020. Vlády by touto cestou mohli dostať k dispozícii takmer 40 miliárd eur. Komisia okrem toho počíta s uvoľnením pravidiel pre pomoc podnikom, okrem iného aj predĺžením lehoty na tieto intervencie.

Predsedníčka EK vyjadrila presvedčenie, že navrhnuté kroky si získajú podporu vlád krajín EÚ. Čokoľvek v tomto smere môže naznačiť summit EÚ, ktorý sa bude konať koncom týždňa. Podrobnejšie diskusie o návrhoch sa potom očakávajú o týždeň na rade ministrov EÚ zodpovedných za energetiku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet