Na hlavný obsah

Európska únia zvažuje sankcie proti Teheránu

Iránsky minister ju nazval pokryteckou.

Európska únia zvažuje sankcie proti Teheránu
Na ilustračnej snímke protest. Foto: Twitter/TRT World Now

V Iráne sa aj v sobotu (15.10.) konajú na rôznych miestach protesty proti tamojšiemu autoritárskemu režimu, ktoré trvajú už mesiac a ktoré znásobila smrť mladého dievčaťa zatknutého mravnostnou políciou. Iránski aktivisti zvolali cez sociálne siete demonštrácie pod heslom Začiatok konca.

Iránska vláda proti účastníkom manifestácií brutálne zasahuje, čo si vyžiadalo podľa mimovládnych organizácií na dve stovky obetí, vrátane príslušníkov bezpečnostných zložiek.

EÚ pre to zvažuje proti Teheránu sankcie, iránsky minister zahraničia jej odkázal, aby nebola pokrytecká a volila „realistický prístup“. Zásahy proti demonštrantom označil za „absolútne legitímne“, uviedla agentúra DPA.

Slovné prestrelky

„Odporúčame Európanom, aby sa na tento problém pozerali realisticky,“ povedal podľa agentúry AFP v piatok (14. 10.) v telefonáte šéfovi diplomacie Josepovi Borrellovi iránsky minister zahraničia Hosajn Amírabdolláhján.

Borrellovi tiež podľa sobotného oznámenia Teheránu povedal, že Irán nie je krajinou „nežných, ani farebných revolúcií“ a že je „kotvou stability v regióne“.

„Kto by uveril, že smrť jedného dievčaťa bude pre Západ taká dôležitá?,“ vyhlásil šéf iránskej diplomacie pri inej príležitosti. „Prečo sa teda nezaujímajú tiež o stovky tisíc mučeníkov a mŕtvych v Iraku, Afganistane, Sýrii a Libanone,“ dodal.

Borrell v piatok na twitteri vyzval iránsky režim, aby okamžite prestal s represiami proti demonštrantom. Tiež aby prepustil tých, ktorých v súvislosti s protestmi zadržali. Dodal, že tamojšia vláda tiež musí zabezpečiť prístup k internetu a k informáciám.

Štáty EÚ by mali sankcie proti Iránu pre potláčanie terajších protestov preberať v pondelok (17.10.) na zasadnutí ministrov zahraničia v Luxemburgu. Niektoré krajiny, napríklad Británia, USA či Kanada už zaviedli sankcie proti iránskej mravnostnej polícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet