Na hlavný obsah

Filipíny zasiahla silná tropická búrka Nalgae

Obetí je minimálne 45.

Filipíny zasiahla silná tropická búrka Nalgae
Záchranár nesie dievčatko počas evakuácie obyvateľstva vo filipínskom Hilongose. Foto: TASR/AP

Filipínami sa v sobotu (29. 10.) prehnala silná tropická búrka Nalgae, pričom spôsobila prívalové povodne a zosuvy pôdy, pri ktorých zahynulo najmenej 45 ľudí. Pôvodná oficiálna bilancia hovorila o najmenej 72 obetiach. Informovala o tom agentúra AFP.

Nalgae udrela na hlavnom ostrove Luzon s maximálnou rýchlosťou vetra 95 kilometrov za hodinu po tom, ako pred úsvitom dosiahla pevninu na riedko osídlenom ostrove Catanduanes.

Podľa štátnej meteorologickej služby sa prudké dažde vyvolané blížiacou sa búrkou začali vo štvrtok na juhu Filipín a zaplavovali najmä vidiecke oblasti na ostrove Mindanao. Nasledovali zosuvy pôdy a záplavy, pričom rýchlo sa pohybujúca voda plná trosiek v niektorých oblastiach zmietla celé rodiny.

Oficiálna bilancia obetí, ktorá sa ešte môže zvýšiť, hovorí aktuálne o 45 mŕtvych, 31 zranených a 15 nezvestných. Pôvodný nesprávny údaj o 72 obetiach na životoch spôsobila skutočnosť, že niektorí z mŕtvych boli do bilancie omylom započítaní dvakrát.  

Prívalové povodne spôsobené bahnom a sutinami z prevažne odlesnených svahov patria v uplynulých rokoch k najsmrteľnejším nebezpečenstvám, ktoré tajfúny na Filipínach predstavujú.

Nalgae by mohla zasiahnuť i hlavné mesto Manila, varovali meteorológovia. Pred jej príchodom na pevninu bolo evakuovaných viac ako 7 000 ľudí, uviedol úrad civilnej obrany.

Pobrežná stráž tiež pozastavila trajektovú dopravu na väčšine Filipín.
Vedci tvrdia, že takéto búrky, ktoré zabíjajú aj hospodárske zvieratá a ničia kľúčovú infraštruktúru, sú čoraz silnejšie, pretože planéta sa otepľuje v dôsledku klimatických zmien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet