Na hlavný obsah

Finančná správa ich označuje za spoľahlivých, napriek tomu dostanú pokutu. A to aj po štyroch rokoch

Podobných prípadov je viac.

Finančná správa ich označuje za spoľahlivých, napriek tomu dostanú pokutu. A to aj po štyroch rokoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Finančná správa ich označuje za spoľahlivých, napriek tomu dostanú pokutu – a to aj po štyroch rokoch. Niektorí daňovníci dostali v týchto dňoch sankcie za to, že v roku 2018 mali platiť preddavky štvrťročne a nerobili tak. Finančná správa argumentuje, že o povinnosti hovorí zákon a daňovníci o nej majú vedieť.

Preddavky na daň mal v roku 2018 platiť aj pán Branislav. Nevedel o tom a tak daň za celý rok zaplatil naraz začiatkom ďalšieho roka. Teraz mu prišli tri pokuty v úhrnnej výške 150 eur.

„Nejaký iniciatívny úradník si po piatich rokoch spomenul, že som mal tú povinnosť. Aby sme poznali kontext, v marci tohto roku mi prišlo z daňovej správy, že som veľmi zodpovedný daňový subjekt a z toho plynú určité benefity, čiže to sú asi tie benefity,“ hovorí Branislav Bezručka, pokutovaný daňovník.

Podobných prípadov je viac. Keďže daňovníci o chybe nevedia, kým nepríde pokuta, opakujú ju aj niekoľko rokov, čakať preto môžu ďalšie sankcie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Mnoho klientov chce platiť dane, ale z rôznych dôvodov sa omešká. Ak by dostal upozornenie v tej chvíli alebo v danom čase, tak to určite obratom uhradí,“ vysvetľuje daňový poradca Roman Konrád.

„Nedoplatok si daňový subjekt môže zistiť a overiť vo svojej osobnej schránke na daňovom účte,“ informovala hovorkyňa finančnej správy SR Martina Rybanská.

Ten je podľa daňových poradcov pre mnohých ľudí zložitý a bežne ho nenavštevujú. Navyše daňovníka automaticky na nedoplatky neupozorní, informácie v ňom treba hľadať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko