Na hlavný obsah

Fínske strany podporili výstavbu plota na častiach hranice s Ruskom

V Helsinkách rastú obavy z ilegálnych priechodov hranice.

Fínske strany podporili výstavbu plota na častiach hranice s Ruskom
Ilustračná snímka fínskej vlajky. Foto: Unsplash

Hlavné fínske politické strany podporili výstavbu plotu na častiach hranice Fínska s Ruskom. Informoval o tom vo štvrtok (20. 10.) denník The Guardian s odvolaním sa na fínske médiá.

V Helsinkách rastú obavy z ilegálnych priechodov hranice po tom, ako Rusko vyhlásilo pre vojnu na Ukrajine čiastočnú mobilizáciu a z krajiny začali utekať tisíce Rusov.

Fínska vláda sa tiež domnieva, že Rusko by mohlo v rámci hybridnej vojny posielať na hranice množstvo žiadateľov o azyl.

Európska únia z podobného počínania obvinila Bielorusko. A to keď v druhej polovici minulého roka na bielorusko-poľskej hranici uviazli stovky migrantov z Blízkeho východu, Afganistanu a Afriky.

Výstavbu plota na hranici Fínska s Ruskom navrhol minulý mesiac náčelník fínskej pohraničnej stráže. V stredu (19. 10.) večer o návrhu rokovali zástupcovia všetkých hlavných fínskych politických strán s premiérkou Sannou Marinovou.

„Zhodli sme sa, že je treba. Chceme zabezpečiť, aby pohraničná stráž mala dostatočnú podporu, aby mohla účinne vykonávať hraničnú kontrolu. Musíme byť tiež pripravení na akékoľvek rušivé situácie,“ vyhlásila predsedníčka fínskej vlády po stretnutí.

Práce na krátkom testovacom úseku bariéry by sa mohli začať hneď, ako na projekt budú vyčlenené finančné prostriedky, uviedli fínske médiá.

Mal by pokrývať dĺžku 1 340 kilometrov

Podľa návrhu fínskej pohraničnej stráže by niekoľko metrov vysoký plot, zakončený ostnatým drôtom a vybavený bezpečnostnými kamerami a senzormi, mal vzniknúť na zhruba 20 percentách rusko-fínskej hranice. Tá dosahuje dĺžku 1 340 kilometrov.

Plot by mal chrániť oblasti, kde hrozí riziko masovej migrácie z Ruska, predovšetkým na juhovýchode Fínska. Bariéra by však mohla byť vztýčená aj okolo hraničných priechodov na severe krajiny.

Pohraničná stráž odhaduje, že stavba plotu potrvá až štyri roky a príde na niekoľko sto miliónov eur. Konečný súhlas s výstavbou by mohol padnúť až v apríli, keď sú vo Fínsku plánované parlamentné voľby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet