Na hlavný obsah

Fínsko zmiernilo podmienky pre výkon interrupcií

Za novelu zákona hlasovalo 125 poslancov fínskeho parlamentu.

Fínsko zmiernilo podmienky pre výkon interrupcií
Na ilustračnej snímke vlajka Fínska. Foto: Pixabay

Fínski poslanci v stredu (26. 10.) schválili novelu zákona o interrupciách, ktorá zmierňuje podmienky pre jej výkon. Podľa existujúceho zákona z roku 1970 bolo Fínsko v tomto smere najprísnejšou krajinou v severskom regióne. Mnohí občania ho považovali za zastaraný, uviedla agentúra AP.

Za liberalizáciu prístupu k interrupciám sa vyslovilo 125 zákonodarcov, 41 bolo proti. Reforma okrem iného odstraňuje potrebu dvoch lekárov na schválenie prerušenia tehotenstva. Podľa nového znenia zákona, ktoré by malo nadobudnúť účinnosť začiatkom budúceho roka, bude stačiť podpis jedného lekára.

Okrem toho bude stačiť, ak tehotná žena požiada o ukončenie tehotenstva bez uvedenia iných dôvodov, ako sú sociálne a ekonomické dôvody, a to do 12. týždňa tehotenstva.

„Reforma zákona o interrupciách je veľmi potrebnou modernizáciou jednoznačne zastaraného zákona,“ povedala poslankyňa Saara-Sofia Sirénová z Národnej konzervatívnej strany. Uviedla tiež, že reforma, ktorá má v parlamente podporu viacerých strán, sa týka „základného práva žien rozhodovať o svojom tele a svojom živote“.

Legislatívna reforma vychádza z občianskej iniciatívy, ktorá v roku 2020 vyzbierala potrebných 50 000 podpisov, aby sa touto otázkou mohol fínsky parlament zaoberať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet