Na hlavný obsah

Fínsky parlament sa zhodol na výstavbe plota na hraniciach s Ruskom

Vláda vypracuje návrh projektu.

Fínsky parlament sa zhodol na výstavbe plota na hraniciach s Ruskom
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Parlamentné strany Fínska sa zhodli na výstavbe plota na častiach hraníc krajiny s Ruskom. Informovala o tom v stredu (19. 10.) tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

„Ide o to, aby sa hranica dobre kontrolovala a aby sme mohli preventívne ovplyvňovať situácie, ktoré by mohli na hraniciach nastať,“ uviedla fínska premiérka Sanna Marinová po stretnutí straníckych lídrov, ktoré sa konalo v utorok (18. 10.) večer.

Marinová dodala, že jej vláda teraz chce vypracovať návrhy pilotného projektu, o ktorom bude parlament hlasovať ešte tento rok.

Výstavba malého úseku plota na juhovýchode Fínska by mala úradom poskytnúť viac informácií o podmienkach a nákladoch spojených s týmto projektom, spresnila premiérka.

O konečnej výstavbe plota, ktorý by podľa návrhu fínskej pohraničnej stráže mohli postaviť na 130 až 260 kilometroch fínsko-ruských hraníc, sa má hlasovať na budúci rok, uvádza verejnoprávna rozhlasová stanica Yle.

Podľa pohraničnej stráže sa náklady na výstavbu plota odhadujú na „stovky miliónov eur“. Výstavba by mala trvať tri až štyri roky. Časť opozície počas utorkového stretnutia parlamentných lídrov skritizovala náklady a čas trvania plánovanej výstavby. Fínsko má s Ruskom 1 300 kilometrov dlhé štátne hranice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet