Na hlavný obsah

Firmy budú mať budúci rok na tri mesiace zastropované ceny energií

Pomoc je naviazaná na schválenie štátneho rozpočtu.

Firmy budú mať budúci rok na tri mesiace zastropované ceny energií
Ilustračný obrázok- zvyšovanie cien energií. Foto: RTVS

Firmy budú mať zastropované ceny energií od 1. januára do 31. marca 2023. Ide o strop na silovú zložku ceny energií, a to na úrovni 199 eur za megawatthodinu pre elektrinu a 99 eur za megawatthodinu pre plyn. Osemdesiat percent z výdavkov nad túto sumu  preplatí štát. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) po pondelkovom (24. 10.) rokovaní tripartity.

Táto pomoc je však naviazaná na schválenie rozpočtu na rok 2023 v parlamente. V ňom je na riešenie energetickej krízy v podnikateľskom sektore vyhradených 1,4 miliardy eur, pripomenul minister financií Igor Matovič (OĽANO).

 „Týmto opatrením pokryjeme takmer celý sektor firiem. Energeticky extrémne náročné firmy bude riešiť ministerstvo hospodárstva individuálne,“ dodal Heger. V marci situáciu na trhoch prehodnotia. Rozhodnú tiež, či budú v pomoci pokračovať a v akej podobe.

„Schéma je prístupná pre všetky podnikateľské subjekty na území Slovenska,“ pripomenul minister hospodárstva Karel Hirman. Dodal, že subjekt nemusí byť v prevádzkovej strate. Matovič ozrejmil, že pomoc sa týka státisícov firiem.

Pomoc už v roku 2022

Vláda chce podnikateľom pomôcť už v tomto roku. Vyplatenie tohtoročnej pomoci nasimulujú podľa účtov za elektrinu v septembri a októbri tohto roka. Pomoc tak firmy dostanú v novembri a v decembri. Aj v tomto prípade ide o preplatenie 80 % výdavkov nad sumu 199 eur za megawatthodinu.

„Pomoc bola zo strany zamestnávateľov vnímaná pozitívne,“ povedal Miroslav Kiraľvarga z Republikovej únie zamestnávateľov s tým, že v stredu (26. 10.) má tripartita rokovať s ministrom hospodárstva Karelom Hirmanom aj o energeticky náročných podnikoch.

„Ceny pre domácnosti sa každoročne zverejňujú začiatkom decembra a túto tradíciu udržíme aj tento rok,“ uviedol Hirman. „Môj osobný cieľ je oznámiť pomoc domácnostiam v horizonte dvoch týždňov,“ doplnil Matovič.

Reakcia SaS

Strana SaS odmieta, aby si vládna koalícia brala podnikateľov za svojich rukojemníkov. Kompenzácie cien energií pre firmy sú podľa nej nevyhnutné, ale dajú sa uskutočniť aj bez schválenia štátneho rozpočtu. Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák.
 
„Na ministerstve hospodárstva sme pomoc pre podnikateľov zasiahnutých vysokými cenami energií navrhovali dlhodobo, avšak Matovič ju blokoval. Teraz si však berie podnikateľov za rukojemníkov a žiada, aby bol schválený štátny rozpočet,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa neho zabudol ale dodať, že aj v prípade neschválenia rozpočtu bude na kompenzácie cien energií v budúcom roku k dispozícií aj 900 miliónov eur schválených v tohtoročnom rozpočte, ktoré sa automaticky premietnu v rámci provizória.

„Takisto na kompenzácie budú k dispozícii aj európske zdroje, k využitiu ktorých sme vládu vyzývali od apríla. Nevidíme preto najmenší dôvod hlasovať za štátny rozpočet, ktorý je určený len na predvolebnú kampaň OĽANO,“ dodal Sulík.
 
Predstavená kompenzácia nie je teda podľa SaS ničím novým. Len odkopírovaným českým návrhom, ktorý sa dá uskutočniť aj bez schválenia štátneho rozpočtu.
 
„Okrem kompenzácií zo štátneho rozpočtu sme na ministerstve hospodárstva na pomoc podnikateľom navrhovali použiť nevyčerpané eurofondy. Prípadne dať k dispozícií elektrinu vyrobenú v štátnych vodných elektrárňach,“ povedal poslanec NR SR za SaS a bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

Pripomenul, že Matovič a jeho ministri však buď nesúhlasili alebo radšej nereagovali. Na ministerstve preto ostali odkázaní na riešenia vo vlastnej kompetencii.

„Umožnili sme znížiť regulované poplatky, využili zdroje v rámci kapitoly ministerstva hospodárstva či menili legislatívu, aby si ľudia aj firmy mohli stavať vlastné zdroje. Všetky naše riešenia sú dnes funkčné a pomáhajú znižovať ceny energií,“ uzavrel Galek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko