Na hlavný obsah

Francúzska vláda ustála hlasovanie o nedôvere

Ani jeden z dvoch návrhov nemal dostatok hlasov.

Francúzska vláda ustála hlasovanie o nedôvere
Francúzska premiérka Élisabeth Borneová v parlamente. Foto: TASR/AP

Francúzska opozícia v pondelok (24. 10.) podľa očakávania neuspela s pokusom vysloviť nedôveru vláde premiérky Élisabeth Borneovej. Návrh ľavicového bloku NUPES získal 239 hlasov, návrh krajne pravicového Národného združenia (RN) len 90 hlasov.

Pre zvrhnutie vlády bolo treba najmenej 289 hlasov poslancov dolnej komory parlamentu, píše denník Le Monde.

Opozícia vyvolala hlasovanie pre spôsob, akým vláda nedávno presadila zákon o rozpočte na rok 2023. Využila na to zvláštne ústavné právomoci, vďaka ktorým nie je potrebné, aby zákon schválili zákonodarcovia.

Vláda sa v prípade rozpočtu uchýlila k použitiu tejto cesty po tom, čo v júnových voľbách stratila v Národnom zhromaždení absolútnu väčšinu. Na pôde parlamentu v pondelok zazneli dva návrhy na vyslovenie nedôvery, tretí sa očakáva počas nočného rokovania.

Kým 89 poslancov RN sa solidárne rozhodlo podporiť návrh ľavice, zákonodarcovia NUPES (Nová ľudová, socialistická a ekologická únia) podobný krok pomerne nečakane odmietli. Tretí návrh sa stavia proti spôsobu prijatia zákona o rozpočte na sociálne zabezpečenie.

„Naše slová a naše skutky sa riadia národným záujmom,“ uviedla na pôde parlamentu bývalá šéfka RN Marine Le Penová a dodala, že jej strana sa nebojí ani prípadného rozpustenia parlamentu.

Vládny blok, ktorý podporuje prezidenta Emmanuela Macrona, v júnových voľbách síce zvíťazil, ale prišiel o väčšinu. Pre každý jednotlivý návrh tak musia hľadať podporu ďalších zoskupení mimo bloku. Programovo blízki sú vláde Republikáni (LR). Pri hlasovaní napriek výhradám k rozpočtu vládu podporili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet