Na hlavný obsah

Giorgia Meloniová zložila prísahu ako nová premiérka Talianska

Bude tak prvou krajne pravicovou líderkou krajiny od druhej svetovej vojny.

Giorgia Meloniová zložila prísahu ako nová premiérka Talianska
Taliansky prezident Sergio Mattarella (vľavo) a talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Giorgia Meloniová v sobotu (22. 10.) zložila prísahu do rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu ako historicky prvá žena na čele vlády v Taliansku. Informujú o tom agentúry DPA a AP.

Meloniová (45), líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI), zložila prísahu v prezidentskom paláci v Ríme. Taliansko tak má prvú krajne pravicovú premiérku od druhej svetovej vojny.

Meloniová v piatok (21. 10.) večer predstavila talianskemu prezidentovi zoznam navrhovaných ministrov. Je medzi nimi aj jej koaličný partner Matteo Salvini, predseda strany Liga, ktorý sa má stať vicepremiérom a zároveň ministrom dopravy a infraštruktúry.

Ďalším vicepremiérom Meloniovej kabinetu má byť bývalý predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani zo strany Vpred, Taliansko (FI) Silvia Berlusconiho. Tajani bude zároveň zastávať i post ministra zahraničných vecí.

Bývalý minister hospodárskeho rozvoja Giancarlo Giorgetti sa pod vedením Meloniovej postaví na čelo rezortu financií.       

Reakcie politikov

Slovenský premiér Eduard Heger (OĽANO) na twitteri napísal, že sa teší na hľadanie spoločných európskych riešení v spolupráci s novou talianskou vládou pod Meloniovej taktovkou.

„Musíme zostať jednotní a spolu bojovať proti výzvam, akými sú energetická kríza či ruská vojná na Ukrajine. To je naša najväčšia sila,“ uviedol.

Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer zasa zagratuloval Tajanimu k novému ministerskému postu. „Pred nami je mnoho výziev. Sme pripravení pokračovať vo výbornej spolupráci na bilaterálnej i európskej úrovni,“ napísal na twitteri.

K postu premiérky zablahoželal Meloniovej aj americký prezident Joe Biden.

„Taliansko je dôležitým spojencom NATO a blízkym partnerom v čase, keď naše národy spoločne čelia globálnym výzvam. Teším sa na ďalšie napredovanie našej podpory pre Ukrajinu a hnanie Ruska na zodpovednosť za jeho agresiu, na zabezpečenie úcty k ľudským právam a demokratickým hodnotám a na vybudovanie udržateľného ekonomického rastu,“ uviedol šéf Bieleho domu.

Ku gratuláciám sa pridal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Gratulujem Giorgii Meloniovej, prvej talianskej premiérke. Želám vláde, aby úspešne reagovala na všetky súčasné výzvy. Teším sa na našu plodnú spoluprácu pri zaisťovaní mieru a prosperity na Ukrajine, v Taliansku a vo svete,“ napísal na twitteri.

K nástupu do funkcie zagratuloval novej talianskej premiérke aj predseda Európskej rady Charles Michel. „Spolupracujme spolu tak, aby z toho ťažilo Taliansko aj EÚ,“ uviedol na twitteri. Gratuláciu neskôr pridala i predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová.

     

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet