Na hlavný obsah

Gyimesi: V histórii Slovenska neexistuje človek v politike, ktorý by dostal toľko rán ako Matovič

Jeho odvolávanie je podľa neho úplne zbytočné.

Zľava poslanec Richard Takáč (Smer-SD), poslankyňa Mária Kolíková (SaS), moderátor Marek Makara, polanec György Gyimesi (OĽANO) a poslanec Juraj Šeliga (nezaradený).
Zľava poslanec Richard Takáč (Smer-SD), poslankyňa Mária Kolíková (SaS), moderátor Marek Makara, polanec György Gyimesi (OĽANO) a poslanec Juraj Šeliga (nezaradený).Foto: RTVS

V histórii Slovenska neexistuje človek v politike, ktorý by dostal toľko rán ako Matovič. Vyhlásil to poslanec György Gyimesi (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Odvolávanie Igora Matoviča je úplne zbytočné. Slovenská republika čelí bezprecedentnej kríze. A my tu dva dni zabávame verejnosť odvolávaním Matoviča,“ povedal Gyimesi. Ministra financií sa zastal aj v súvislosti s jeho kritikou novinárov.

„Musím sa Matoviča zastať, v histórii Slovenska neexistuje človek v politike, ktorý by dostal toľko rán ako on,“ uviedol. Celý klub OĽANO je podľa neho jednotný v jeho odvolávaní, nemá indície, že by sa niekto chystal hlasovať inak.

Podľa Gyimesiho sa Sas nedokáže stotožniť s tým, že Matovič je ministrom a oni museli preto odísť z vlády.

Poslanec Juraj Šeliga (nezaradený) k odvolávaniu Matoviča povedal, že sa ešte poradí, ako budú hlasovať so zvyšnými poslankyňami Za ľudí. „Buď pán minister zatiahne ručnú brzdu, alebo to potom vyzerá tak, že robí všetko pre to, aby sme v koalícii neboli schopní pokračovať,“ pokračoval.

Novinárom má dlžiť ospravedlnenie

Šeliga priznáva, že bez debaty je faktom, že minister financií je pod obrovským tlakom. Napriek všetkému ho to však neoprávňuje na prirovnania, ktoré odzneli v pléne národnej rady. Myslí si, že novinárskej obci dlží ospravedlnenie. Tento tlak podľa neho musí znášať.

Všetci 27 poslanci Smer-SD sa zúčastnia utorkového (4. 10.) hlasovania za odvolanie Matoviča, pričom zahlasujú za. Povedal to Richard Takáč (Smer-SD). „Pre nás je to uzavretá kapitola,“ ozrejmil. Pripomenul, že strane ide o predčasné voľby, a teda odvolanie celej vlády.

Kritizoval však stranu SaS, pretože podľa jeho informácií na plánovanom hlasovaní vo štvrtok (29. 9.) o 17.00 h ich dvaja poslanci chýbali. 

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) kritizuje ministra financií za to, ako pristupoval k svojmu vládnutiu. Uviedla, že kým mu prechádzali miliardové balíky, on ako minister financií zadržiaval milióny eur na zavedenie reforiem schválených parlamentom.

Vrátila by sa Kolíková na ministerský post?

Na to, či by sa po jeho odvolaní vrátila na svoj post ministerky v prípade, že by takú ponuku dostala, povedala: „Pre mňa nie je kľúčové kreslo ministerky, ale či reforma bude zavedená“. Pozvánku však ani neočakáva. „Ak by však Matovič nebol vo vláde  a mohla by byť stabilná vláda, ktorá by zmenila napríklad aj paragraf 363, môžeme sa o tom baviť,“ ozrejmila.

„SaS urobila chybu, že odišla z vlády,“ uviedol Šeliga. Verí, že stále existuje aspoň percentná šanca, že by sa SaS mohla vrátiť.

Gyimesi sa vyjadril, že by SaS pozvánku nedával. Podľa neho zvyšok koalície funguje v poriadku a návrhy prechádzajú.

Predčasné voľby

Predčasné voľby sa môžu javiť v jednom momente ako jediné riešenie pre stabilizáciu krajiny,“ uviedla Kolíková s tým, že netvrdí, že ten moment je teraz. Avšak, nepáči sa jej, že Matovič v celej komunikácií naprieč prekričí ministra Eduarda Hegera (OĽANO). Politická stabilita je podľa nej udržateľná na troch fašistoch.

„Pre mňa je prijateľnejšia úradnícka vláda, hoci je to úplný extrém, ako predčasné voľby,“ povedal Šeliga.

Dohoda s poslancami okolo Tarabu

Gyimesi tvrdí, že neexistuje žiadna dohoda o spolupráci s poslancami okolo Tomáša Tarabu. Existenciu takejto dohody poprel aj Šeliga. Dodal, že on sám o žiadnych takýchto dohodách nevie.

ohľadom odvolávania ministra vnútra SR Romana Mikulca (OĽANO) Kolíková povedala, že sa o tom môžu porozprávať, keď to bude na stole. Avšak pozrela by sa aj na to, ako sa obháji minister. Dodala, že s  poslancami okolo Tarabu žiadne dohody nie sú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko