Na hlavný obsah

Výsledky rokovania sú úspech, tvrdí Heger po samite EÚ

Lídri krajín EÚ sa dohodli na kompromisnej podobe zastropovania cien plynu.

Výsledky rokovania sú úspech, tvrdí Heger po samite EÚ
Premiér Eduard Heger (vľavo) a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas druhého dňa samitu EÚ. Foto: TASR/AP

„Nedosiahli sme všetko, čo sme chceli. Výsledky rokovania sú však úspech,“ povedal premiér Eduard Heger (OĽANO) po prvom dni samitu Európskej rady. Lídri členských štátov sa dohodli na kompromisnej podobe zastropovania cien plynu a otvorili aj tému spoločného nákupu suroviny.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Zdá sa, že plošné zastropovanie cien plynu, ktoré vyslovene žiadalo 15 krajín, vrátane Slovenska, a kategoricky proti bolo predovšetkým Nemecko, je minulosťou.

Protichodné názorové tábory sa podľa politikov stretli niekde uprostred a výsledkom sú dva čiastkové návrhy. V prvom rade je to takzvaný iberský model, teda regulácia cien plynu určeného na výrobu elektriny.

Viac pozornosti však púta v uplynulých dňoch často spomínaný dynamický cenový koridor na burze v Amsterdame, ktorá určuje celoeurópske ceny. Cieľom je zabrániť extrémnym cenovým výkyvom. Toto opatrenie má byť len dočasné. Trvať má pravdepodobne do jari, keď chce Európska komisia pripraviť nový cenový index zameraný na skvapalnený zemný plyn (LNG).

„Potrebujeme prepracovať burzový mechanizmus na LNG, keďže bol dlhé roky nastavený na potrubný plyn z Ruska. Je to dlhší proces, preto potrebujeme obmedzenia výkyvov zaviesť čo najrýchlejšie, a to je výsledok včerajšieho rokovania,“ vysvetlil Heger.

Mechanizmy má vypracovať Komisia

Treba povedať, že spomínané mechanizmy ešte neexistujú. Vypracovať ich má Európska komisia spolu s ministrami zodpovednými za energetiku a ak bude treba, bude aj ďalší mimoriadny samit lídrov.

Hovorí sa o niekoľkých týždňoch, stihnúť by to však mali ešte počas tejto vykurovacej sezóny. Okrem regulácie cien bola veľká téma spoločný nákup suroviny. Krajiny sa dohodli na tom, že si takto pokúsia zaobstarať časť celkovej spotreby v Únii. Bude to však na dobrovoľnej báze, pretože Maďarsko by návrh v opačnom prípade nepodporilo.

„Slovensko môže ísť na trh s objednávkou na 15 percent spotreby. To je zaujímavá objednávka pre trh,“ dodal. Ťažiskovou témou piatkového (21. 10.) druhého dňa samitu je ďalšia európska pomoc Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál