Na hlavný obsah

Heger: Opozíciu pri schvaľovaní finančnej pomoci presvedčia fakty

Prioritou je pomôcť ľuďom prejsť energetickou krízou.

Heger: Opozíciu pri schvaľovaní finančnej pomoci presvedčia fakty
Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO) prichádza na rokovanie vlády. Foto: TASR

Vláda na pomoc prekonať vysoké ceny energií vyčlenila 5 miliárd eur. V stredu (12. 10.) to po rokovaní vlády potvrdil premiér Eduard Heger (OĽANO). Z toho 1,5 miliardy má ísť v tomto roku a 3,5 miliardy v budúcom.

Presnú schému pomoci pre firmy a organizácie vláda predstaví do niekoľkých týždňov, pre domácnosti zrejme až v novembri.

„Je to takmer 5 % HDP. Keď si porovnáte iné štáty, väčšinou sa hýbu okolo 2-3 %,“ uviedol Herger s tým, že podmienkou na rozdelenie tejto pomoci je schválenie štátneho rozpočtu v parlamente.

Hovorí, že ide o výnimočný rozpočet. „Je zostavovaný v energetickej kríze, ktorú sme tu nemali od druhej svetovej vojny. Toto nie je štandardný rozpočet, ale dokument pomoci ľudom. Po ekonomickej stránke sme pandémiu zvládli veľmi dobre. Trúfam si povedať, že zvládneme aj energetickú krízu,“ dodal na margo budúcoročného rozpočtu. O ňom má vláda rokovať až v piatok (14. 10.), teda deň pred jeho doručením do parlamentu.

Na otázku, či za pomoc piatimi miliardami eur podporí aj opozícia odpovedal, že očakáva podobný výsledok ako pri hlasovaní o energetickom zákone. Dúfa, že ich podobne, ako v tomto prípade „presvedčia fakty.“

Návrh ako dokument pomoci ľuďom. Nie je to podľa neho štandardný rozpočet, kde si politické strany, ktoré tvoria koalíciu, pretavia svoje politické priority a potom sa uchádzajú o priazeň v parlamente. „Politické priority idú teraz úplne bokom. Najväčšou prioritou je pomôcť ľuďom prejsť cez energetickú krízu,“ doplnil.

To, že zhruba pätina výdavkových zdrojov je alokovaná na účte všeobecnej pokladničnej správy, je aj podľa Hegera neštandardné. „Je to neštandardný rok a verím, že sa to nebude opakovať,“ konštatoval. Slovensko sa nachádza podľa neho v neistote a existuje mnoho otáznikov.

Reakcie na rozpočet pre zdravotníctvo ovplyvnili emócie?

Prvotné reakcie na návrh budúcoročného rozpočtu pre zdravotníctvo boli podľa Hegera ovplyvnené emóciami. Návrh kritizovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO), zdravotníci aj zdravotné poisťovne. Podľa nich návrh nedostatočný. Heger verí, že keď si návrh prejdú znova, budú pragmatickejší.

Ako poznamenal, dodatočná suma 340 miliónov eur je pre rezort zdravotníctva vyčlenená v kapitole všeobecná pokladničná správa. Túto čiastku však podľa neho vláda zatiaľ nemôže pridať priamo do rozpočtu rezortu. „Keby sme na vláde schválili rozpočet verejnej správy s vyššími sumami a štátny rozpočet by neprešiel, dostali by sme sa do konfliktu,“ tvrdí.

Akonáhle parlament schváli vyšší rozpočet, vláda podľa Hegera môže uvoľniť sumu 340 miliónov eur pre rezort zdravotníctva.

Keďže súčasná menšinová vláda podľa neho nevie garantovať, že parlament štátny rozpočet schváli, kabinet musí „zrkadliť“ také výdavky, ktoré vláda vie schváliť a vie na budúci rok garantovať. „Ak by sme mali prísľub z parlamentu, že podporí rozpočet, bolo by to o to jednoduchšie,“ poznamenal.

Z návrhu rozpočtu verejnej správy na rok 2023, ktorý zverejnil rezort financií vyplýva, že výdavky v zdravotníctve by mali v budúcom roku stúpnuť na 7,62 miliardy eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok ide o medziročný nárast o 1,24 miliard eur.

Predstavil rozvojový plán pre východ

Premiér sa vyjadril aj k plánovaným krokom, ktoré chce vláda uskutočniť na východe Slovenska. Nový investor Bosch Electrical Drives avizuje na východe Slovenska vytvoriť 400 pracovných miest. Pôjde o výrobu pohonných jednotiek pre elektrické bicykle.

„Je to ukážkou toho, že máme na Slovensku veľmi kvalitných ľudí, ale aj prostredie, ktoré je atraktívne pre investorov. O to viac, keď prichádzajú v takýchto ťažkých časoch. Urobím všetko pre to, aby ďalší klaster budúcich investícií bol pre východné Slovensko, ako to máme na západnom Slovensku,“ povedal Heger.

Investovať sa bude aj do infraštruktúry regiónu. Konkrétne menoval úsek diaľnice R2 Šaca – Košické Oľšany, na ktorú vláda vyčlenila 165 miliónov eur z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu. Avizoval aj rekonštrukciu takzvanej južnej železničnej trasy, na ktorú pôjde 70 miliónov eur.

„Úsek bude významnou pomocou pre prepravu, zlepší národný a medzinárodný cestný koridor. Zároveň to pomôže k dokončeniu rýchlostného koridoru R2 a odkloní to aj tranzit mimo Košíc, vysvetlil premiér.

V pláne rozvoja avizoval aj vybudovanie veterných elektrární za 70 miliónov eur. Chcú nimi zabezpečiť energetické zásoby pre región východného Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika