Na hlavný obsah

Heger: Viacerí európski lídri ponúkli pomoc v súvislosti s útokom v Bratislave

Pomoc poskytol aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Heger: Viacerí európski lídri ponúkli pomoc v súvislosti s útokom v Bratislave
Premiér Eduard Heger hovorí počas tlačovej konferencie summitu EÚ v Bruseli. Foto: TASR/AP

Viacerí európski lídri ponúkli Slovensku pomoc v súvislosti s teroristickým útokom v Bratislave, pri ktorom páchateľ zavraždil dvoch mužov. Informoval o tom premiér Eduard Heger (OĽANO) po samite Európskej rady v Bruseli. Viaceré krajiny podľa neho majú s extrémizmom skúsenosti a uvedomujú si, že ide o oblasť, ktorá potrebuje ďalšiu reguláciu.

V reakcii na uznesenie Európskeho parlamentu (EP) k útoku premiér podotkol, že nezohľadnilo širší kontext a minulo tak svoj potenciál. Francúzsky prezident Emmanuel Macron podľa Hegera ponúkol Slovensku systém, ktorý vypracovali po roku 2019 v reakcii na viaceré udalosti. Vzniknúť mal v spolupráci so vzdelávacími inštitúciami aj sociálnymi platformami.

„Budeme teraz intenzívne diskutovať a komunikovať, aby sme vedeli, do akej miery vieme tento koncept uplatniť na Slovensku,“ uviedol Heger.

Heger ocenil aj diskusiu s fínskou premiérkou Sannou Marinovou a estónskou predsedníčkou vlády Kajou Kallasovou. Poznamenal, že diskutovali aj o prejavoch extrémistov, medzi nimi aj politikov, ktorí prekračujú slobodu slova, keďže vnášajú hnev, nenávisť a agresiu do verejného priestoru, čo sa nezhoduje s demokratickými hodnotami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet