Na hlavný obsah

Hirman: Slovensko v Bruseli neprehralo

Odkazuje tak na vsunutie ďalšieho bodu do programu Rady ministrov pre energetiku.

Hirman: Slovensko v Bruseli neprehralo
Na snímke minister hospodárstva SR Karel Hirman. Foto: TASR

Slovensko v Bruseli neprehralo. V nedeľu (2. 10. ) to uviedol slovenský minister hospodárstva Karel Hirman.

Podľa neho sa záujmy Slovenskej republiky veľmi razantne a dôstojne presadzovali. Záver je pre krajinu výrazne výhodnejší, ako situácia, v ktorej na mimoriadne zasadnutie v Bruseli prichádzal. Odkazuje tak na vsunutie ďalšieho bodu do programu Rady ministrov pre energetiku.

Ostro kritické hodnotenia ho prekvapili, považuje ich za predčasné. A to v čase, keď ešte nebolo zrozumiteľné, na čom sa na zasadnutí dohodli.

Pôvodný ostro kritizovaný návrh, ktorý bol pre Slovensko nevýhodný a neprijateľný bol formálne schválený. „Hlasoval som, samozrejme, proti,“ ozrejmil. Pôvodný návrh kritizoval aj premiér Eduard Heger (OĽANO).

Informoval, že v ňom nastali určité úpravy. Napríklad možnosť bilaterálnych rokovaní s krajinami, kde sa nadmerná daň z nadmerných ziskov zo slovenskej energie bude vyberať (napríklad Nemecko), pričom zostala aj možnosť zdanenia nadmerných ziskov napríklad z rafinérií.

Krajiny návrh prijali formálne

„Návrh však zostal celkovo pre Slovensko nevýhodný,“ ozrejmil. Uviedol, že krajiny ho prijali len formálne, pretože väčšina si uvedomovala, že návrh je tak zlý pre podstatnú časť členských krajín EÚ, že o ňom nemá zmysel ďalej viesť debatu či snažiť sa ho vylepšiť. „Návrh bol od začiatku zo strany Európskej komisie veľmi zlý,“ povedal.

Do programu Rady ministrov pre energetiku však vsunuli druhý bod, na základe toho, že 15 ministrov členských krajín podpísalo list komisárke pre energetiku Kadre Simson s vyslovením jasného návrhu na to, aby sa prišlo na funkčné riešenie.

Základný bod návrhu je zastropovanie cien zemného plynu dovážaného na územie EÚ, ale aj nová cenotvorba na import skvapalneného plynu LNG.

EK tým dali zásadnú úlohu – aby urýchlene pripravila mustru (vzor), ktorá by sa dala sfinalizovať do konkrétnych opatrení, pričom sa na nej už pracuje.

Budúci týždeň by sa malo uskutočniť neoficiálne zasadnutie hláv štátov EÚ v Prahe. Následne ďalší týždeň majú neformálne zasadnutie v Prahe aj ministri EÚ zodpovední za energetiku. „Už vtedy by sme mali mať jasno, čo ideme schvaľovať,“ ozrejmil.

Považuje to za zásadný prelom. Návrh by mal podľa neho situáciu výrazne zlepšiť a stabilizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko