Na hlavný obsah

Hlas považuje rozhodnutie Ústavného súdu za strašné zistenie pre slovenskú demokraciu

Týka sa to protiústavnosti prvej referendovej otázky.

Hlas považuje rozhodnutie Ústavného súdu za strašné zistenie pre slovenskú demokraciu
Ilustračná snímka - zbieranie podpisov pod referendum. Foto: RTVS

Prvá referendová otázka, ktorá sa týkala demisie vlády, je protiústavná. Podľa strany Hlas-SD ide o „strašné zistenie pre slovenskú demokraciu.“ Ľudia sa mali v stredu (26. 10.) dozvedieť, že jediné právo ovplyvňovať veci verejné majú len raz za štyri roky vo volebnej miestnosti.

„Výsledkom tohto rozhodnutia bude ešte väčšia frustrácia a ešte väčší hnev slovenských občanov. Vidia, že vláda je absolútne neschopná, ale nemajú žiadne ústavné možnosti, ako sa jej zbaviť. Jediným výsledkom bude čoraz väčšie napätie v spoločnosti, pretože ľudia sa svojich práv budú domáhať inak,“ pokračovala strana.

Hlas-SD pripomína, že referendum vedia vyriešiť poslanci národnej rady hlasovaním, ak podporia zmenu ústavy, umožňujúcu predčasné voľby. „Po dnešnom verdikte Ústavného súdu Hlas ešte dôraznejšie vyzýva všetkých poslancov, ktorí nepohŕdajú vôľou ľudu, aby mu zmenou ústavy dali možnosť jeho moc aj skutočne prejaviť,“ dodal.

Remišová: Robert Fico je prototypom neschopnosti

„To máte tak, keď ste chceli byť šéf ústavného súdu či generálny prokurátor, ale svojmu právnickému remeslu sa v mene politiky spreneveríte hlúpymi referendovými otázkami,“ uviedla strana SaS na facebooku.

Podobne reagovala aj ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí). Na svojom facebookovom profile nazvala predsedu strany Smer-SD Roberta Fica „prototypom neschopnosti“. Podľa nej „nevie napísať jednoduchú referendovú otázku tak, aby bola v súlade s ústavou“.

Rozhodnutie Ústavného súdu podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) len potvrdzuje nízku právnu gramotnosť Roberta Fica. „Považujem to za mimoriadne spackaný pokus ako povaliť túto vládu,“ dodal.

„Na Slovensku nemáme vyššiu právnu inštanciu ako je Ústavný súd, treba to len akceptovať,“ povedal v súvislosti s tým, že referendum s jednou otázkou bude stáť milióny eur navyše, podpredseda Sme rodina Peter Pčolinský.

Reakcia Smer-SD

Robert Fico rozhodnutie Ústavného súdu rešpektuje. Tvrdí však, že z pohľadu konania referenda nemá žiadny význam.

„Referendum preto bude o tej otázke, ktorú považujeme za najzávažnejšiu. A to, či si želajú takú zmenu ústavy, aby bolo možné konať predčasné parlamentné voľby,“ povedal.

Prezidentka podľa neho prvé referendum zmarila a teraz „urobila to, čo od nej očakával Západ, zabránila, aby sa referendum konalo v sobotu.“

Na otázku, prečo bola v petícii zahrnutá aj otázka, ktorú Ústavný súd vyhodnotil ako protiústavnú, odpovedal, že bola „motivačná a mala motivovať k ešte väčšej účasti.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko