Na hlavný obsah

Hlas-SD sa definitívne etabloval, hodnotí politológ výsledky volieb

Voliči ocenili fungovanie samospráv.

Hlas-SD sa definitívne etabloval, hodnotí politológ výsledky volieb
Na snímke Peter Pellegrini. Foto: TASR

Najväčším prekvapením je, že neboli prekvapenia, voliči ocenili fungovanie samosprávy v posledných rokoch a obrovská priepasť medzi komunálnou a parlamentnou politikou, aj takto hodnotili politológovia spojené sobotňajšie (29. 10.) voľby.

Podľa Richarda Brixa z Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave ide o špecifické voľby, ktoré nebudú mať zásadné konzekvencie. „Ani neodstúpia predstavitelia politických strán za to, že prepadli v komunálnych či regionálnych voľbách, lebo to nemá podstatný vplyv na parlamentné voľby,“ priblížil pre Rádio Slovensko.

„Každopádne vidíme, že sa definitívne etablovala strana Hlas-SD. Toto bol jednoznačný dôkaz toho, že to nie je len strana, ktorá je v prieskumoch, ale už je to strana, ktorá uspela vo voľbách,“ vysvetlil. Podľa neho konkurenciu krajnej pravici bude do značnej miery robiť Smer-SD. Myslí si, že Smer má potenciál poslať Republiku mimo parlament.

Vo voľbách do orgánov samospráv obcí uspeli najmä nezávislí kandidáti. Tí obsadili 1 349 pozícií starostov a primátorov (46,45 %). Druhým politickým subjektom s najvyšším počtom zvolených starostov a primátorov je Hlas-SD. 

Ako dodal volebný geograf z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Tibor Madleňák, podľa výsledkov volieb sa zdá, že voliči vedia oceniť prácu samospráv a zhodnotiť ju na základe svojich skúseností. „V týchto voľbách možno viac preferovali kandidátov, ktorí ukázali, že vedia spolupracovať,“ konštatoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko