Na hlavný obsah

Hlavným mestom Somálska otriasli explózie

Vyžiadali si množstvo obetí.

Hlavným mestom Somálska otriasli explózie
Snímka výbuchu v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Foto: Twitter/ Abdihalim Bashir

Dve explózie otriasli v sobotu (29. 10.) somálskym hlavným mestom Mogadišo. Pravdepodobne išlo o útok na tamojšie ministerstvo školstva. K atentátu došlo v rušnej časti somálskej metropoly, kde sa nachádzajú kľúčové vládne budovy. Informovala o tom agentúra AP.

Tamojšie úrady uviedli, že pri explóziách, ku ktorým došlo na poludnie miestneho času, zahynulo alebo utrpelo zranenia množstvo ľudí, presný počet obetí však nebol bezprostredne známy. K zodpovednosti za atentáty sa doposiaľ nik neprihlásil.

Podľa neskoršie zverejnených informácií z agentúry DPA pri útoku zahynulo najmenej desať ľudí. Svedkovia tvrdia, že dve bomby vybuchli krátko po sebe. Druhá z nich bola odpálená v čase, keď už na miesto prišli záchranári, aby pomohli ľuďom postihnutým prvým útokom.

Policajt strážiaci ministerstvo pre agentúru Reuters uviedol, že videl najmenej 12 tiel a viac ako 20 zranených. Agentúra AP zase uvádza najmenej 35 zranených. Uviedla tiež, že medzi zasiahnutými boli aj deti a traja novinári. Z nich jeden údajne prišiel o život.

Na snímke somálsky vojak prechádza okolo miesta bombového útoku v Somálskom hlavnom meste Mogadišo.
Na snímke somálsky vojak prechádza okolo miesta bombového útoku v Somálskom hlavnom meste Mogadišo.Foto: TASR/AP

K útokom v Mogadiše došlo v deň, keď sa tamojší prezident, premiér i ďalší predstavitelia stretli na rokovaniach o boji proti extrémizmu predovšetkým v súvislosti so skupinou aš-Šabáb.

Terčom útoku tohto extrémistického zoskupenia napojeného na teroristickú sieť al-Káida sa často stávajú významné štvrte hlavného mesta. Atentáty začínajú výbuchmi a pokračujú príchodom ozbrojencov a ich bojmi s bezpečnostnými zložkami. Bojovníci aš-Šabábu vtrhli na ministerstvo pre vzdelávanie aj v roku 2015, píše AP.

K najnovšiemu útoku došlo v štvrti, kde sa v roku 2017 odohrala explózia, ktorý si vyžiadala viac než 500 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet