Na hlavný obsah

Homofóbny útok bol útokom na každého na Slovensku, povedala prezidentka

Ak nezačneme brániť demokraciu, prestane existovať, dodala.

Homofóbny útok bol útokom na každého na Slovensku, povedala prezidentka
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje s príhovorom pred poslancami Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Foto: TASR

Ubezpečujem, že nenávisť nedominuje v našej spoločnosti. Uviedla to slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v stredu (19. 10.) v prejave v Európskom parlamente (EP) v súvislosti s nedávnym útokom na mladých ľudí z LGBT+ komunity v Bratislave.

„Bol to útok na každého na Slovensku, pretože zločiny z nenávisti sa vždy zameriavajú na samotnú podstatu našej spoločnosti,“ povedala Čaputová poslancom EP v Štrasburgu.

Hlava štátu upozornila, že ak nezačneme brániť demokraciu, prestane existovať. „Nemohla som očakávať, že nedávna homofóbna vražda… v uliciach Bratislavy nám túto prostú pravdu tak bolestne pripomenie,“ uviedla a privítala, že slovenská občianska spoločnosť tento útok okamžite a rozhodne odsúdila.

Prezidentka tak reagovala na streľbu, ku ktorej došlo v centre Bratislavy na Zámockej ulici 12. októbra večer. Incident sa odohral pred podnikom, ktorý navštevuje LGBT+ komunita. Na mieste zomreli dvaja muži. Jedna žena utrpela zranenia. Páchateľ z miesta činu ušiel.

Polícia ho po intenzívnom hľadaní našla mŕtveho. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Prezidentka Čaputová v prejave označila za kľúčovú úlohu súčasnej generácie politických lídrov chrániť demokraciu a priviesť k rovnováhe Európu otriasanú krízami zvnútra i zvonku.

Hovorila aj o covide a vojne

Európska únia ako celok zareagovala podľa prezidentky správne na pandemickú i bezpečnostnú krízu, ktorú vyvolalo Rusko inváziou na Ukrajinu. „Pri pandémii sme národné uzatváranie hraníc a preteky o to, kto obstará viac rúšok, rýchlo nahradili spoločným prístupom a solidaritou,“ povedala prezidentka.

„Podobne rozhodne sme zareagovali na vojnu, ktorú Vladimir Putin 24. februára rozpútal proti nášmu východnému susedovi,“ konštatovala. Inváziou sa konflikt, ktorý vedie Rusko s cieľom podmaniť si Ukrajinu alebo ju zničiť, len zintenzívnil, dodala.

V súvislosti s pokračujúcou podporou Ukrajiny Čaputová zdôraznila, že veľmi dôležitá je aj európska perspektíva, ktorú dajú tejto krajine. „Verím, že raz bude realizovaná plnohodnotným členstvom,“ priblížila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet