Na hlavný obsah

Horecký: Urobíme všetko pre pokračovanie prezenčnej výučby

Minister financií prisľúbil pomoc inštitúciám so zvýšenými nákladmi na energie.

Horecký: Urobíme všetko pre pokračovanie prezenčnej výučby
Minister školstva, vedy, výskumu a športu Ján Horecký. Foto: TASR

Ministerstvo financií by malo pomôcť materským školám zvládnuť energetickú krízu, hovorí bývalý šéf rezortu školstva a opozičný poslanec z SaS Branislav Gröhling. Podľa jeho slov bude inak ohrozené fungovanie materských škôl, čo skomplikuje život tisíckam rodičov.

Jeho nástupca Ján Horecký tvrdí, že urobí všetko pre to, aby sa vyučovanie na školách neohrozilo. Podľa neho musí mať každá škola či iné vzdelávacie zariadenie dostatok prostriedkov na prevádzku.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Exminister školstva poukázal na to, že v materských školách má byť podľa platných predpisov v spálni a herni teplota 22 stupňov Celzia a v šatni 20 stupňov Celzia. Pripomína, že materské školy financujú mestá a obce z podielových daní. Na ich pleciach sú teda aj náklady na vyššie ceny energií.

Podľa Gröhlinga by sa teploty nemali znižovať tak, ako sa avizuje. Tvrdí, že je to aj z hľadiska zdravia detí alebo z hľadiska pracovných podmienok učiteliek a personálu v materskej škole.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) na výzvu reagoval tvrdením, že kým bol Gröhling ministrom školstva, takúto žiadosť na ministerstvo neposlal. Doplnil, že každej štátnej inštitúcii, ktorá by mala mať problém pre zvýšené ceny energie, rezort financií náklady vykryje.  

Zatváranie nechcú ani iné organizácie

Rodičia sa obávajú, že deťom budú musieť pribaliť do škôl teplejšie oblečenie. Pre priaznivé počasie sa problém s chladom ešte naplno neprejavil, hovorí Matej Stuška z občianskeho združenia Rodičia.sk. Pripomína, že samosprávy na problémy s energiami upozorňujú už od jari.

„Nesmieme zabudnúť na to, že sme deti a mládež nechali počas covidu takmer dva roky doma. Myslím si, že by sme takúto situáciu teraz nemali zopakovať v súvislosti s ďalším problémom, ktorému čelíme,“ dodal.

Združenie rodičov spolu s ďalšími organizáciami apelovali na to, aby sa prijali také opatrenia, ktoré predídu tomu, aby sa školy opätovne zatvorili pre nedostatok peňazí na energie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál