Na hlavný obsah

Hudobné ocenenie Mercury získala raperka Little Simz

Galavečer pre úmrtie kráľovnej posunuli o mesiac.

Hudobné ocenenie Mercury získala raperka Little Simz
Britská raperka Little Simz. Foto: TASR/AP

Hudobné ocenenie Mercury Prize za najlepší britský alebo írsky album roka získala tento rok raperka Little Simz so svojou platňou Sometimes I Might Be Introvert (Niekedy som možno introvert).

Dvadsaťosemročná britská speváčka nigérijského pôvodu bola favoritkou medzi nominovanými, ku ktorým patrila tiež napríklad hudobná hviezda Harry Styles.

Little Simz si vyslúžila nomináciu na cenu Mercury už v roku 2019 so svojím albumom Grey Area (Šedá zóna). Tento rok sa presadila v konkurencii 11 iných uchádzačov, ktorým v utorok (18. 10.) vzdala hold pri preberaní ceny v Londýne.

„Všetci sme stvorili skvelé albumy, všetci sme vďaka hudbe zmenili životy ľudí, čo je to najdôležitejšie,“ povedala londýnska rodáčka.

„To ja som ten introvertný človek, ktorý má niekedy v hlave bláznivé myšlienky a teórie, a cíti, že ich dokáže vyjadriť len prostredníctvom umenia,“ povedala denníku The Guardian.

Tohtoročné slávnostné odovzdávanie ceny sa posunulo o mesiac v súvislosti s úmrtím kráľovnej Alžbety II. Za ocenenie, ktoré sa udeľuje od roku 1992, laureátovi patrí finančná odmena vo výške 25 000 libier (takmer 29 000 eur).

Ďalší nominovaní

Medzi tohtoročnými nominovanými boli napríklad škótsky jazzový pianista Fergus McCreadie s albumom Forest Floor či waleská speváčka Gwenno s albumom Tresor. Ale aj bývalý člen chlapčenskej skupiny One Direction Harry Styles s albumom Harry’s House.

Herečku Jessie Buckleyovú a bývalého gitaristu kapely Suede Bernarda Butlera nominovali za kritikmi oceňovanú spoluprácu na albume For All Our Days That Tear The Heart. Speváčka Joy Crookesová si vyslúžila nomináciu hneď za svoj debutový album Skin.

Rovnako tak aj raper Kojey Radical za svoj prvý album Reason to Smile. Ale aj rockové duo Wet Leg s rovnomennou platňou a postpunková kapela Yard Act vďaka albumu The Overload.

Rockové duo Nova Twins sa mohlo tešiť z nominácie vďaka kolekcii Supernova. Speváčka Self Esteem bola na konečnom zozname nominovaných s albumom Prioritise Pleasure. A pesničkár Sam Fender s úspešným albumom Seventeen Going Under.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet