Na hlavný obsah

Indonézia: Potýčky na futbalovom zápase si vyžiadali 125 obetí

Ide tak o druhé najhoršie nešťastie na futbalovom štadióne vo svete.

Indonézia: Potýčky na futbalovom zápase si vyžiadali 125 obetí
Na snímke potýčky na futbalovom zápase v Indonézii. Foto: Twitter/Inquirer

Pri násilnostiach a následnom chaose a tlačenici po zápase indonézskej prvej futbalovej ligy v meste Malang zomrelo v sobotu večer 125 ľudí. Úrady počet obetí oficiálne spresnili po kontrole údajov z desiatich nemocníc v oblasti, kam boli desiatky zranených, vrátane žien a detí, zo štadióna prevážané. Pôvodne bolo hlásených 174 mŕtvych a ďalších najmenej 180 zranených.  Podľa polície utrpelo zranenia vyše 300 osôb. 

Informoval o tom denník The Guardian a ďalšie zahraničné tlačové agentúry s odvolaním sa na miestnu políciu a úrady na ostrove Jáva.

Indonézsky minister športu v reakcii na nešťastie, ktoré patrí k najtragickejším vo svete na futbalových štadiónoch, uviedol, že vláda udalosti dôkladne vyšetrí a bude sa zaoberať posilnením bezpečnosti pri futbalových zápasoch v krajine.

Násilnosti vypukli po tom, čo fanúšikovia porazeného domáceho tímu vtrhli na ihrisko. Polícia po neúspešnej snahe ich z neho dostať nasadila slzný plyn.

Jeho použitie je zakázané

Jeho použitie na štadiónoch je ale podľa bezpečnostných pravidiel Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA zakázané.

Podľa miestnych médií väčšina ľudí zomrela či bola smrteľne zranená v tlačenici, ktorá nastala, keď sa fanúšikovia snažili utiecť pred slzným plynom. Mnohí padali na zem a ďalší po nich šliapali.

Predseda FIFA Gianni Infantino bol tragédiou zdesený.

„Futbalový svet je po týchto tragických udalostiach v šoku. Je to čierny deň pre všetkých, ktorí sa vo futbale pohybujú, takúto tragédiu si nemožno ani predstaviť. Vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť rodinám a priateľom obetí, ktoré pri tomto tragickom incidente prišli o život,“ uviedol 52-ročný švajčiarsky funkcionár.

O použití slzotvorného plynu sa vo vyhlásení nezmienil, FIFA už ale skôr uviedla, že si vyžiada správu z vyšetrovania.

Podľa agentúry AFP a AP je medzi obeťami aj niekoľko policajtov, priamo na štadióne zomreli dvaja. „Tridsaťštyri ľudí zomrelo na štadióne a zvyšok podľahol zraneniam v nemocnici,“ uviedol vo vyhlásení šéf miestnej polície podľa AFP.

Šéf úradu verejného zdravotníctva v okrese Malang na indonézskom ostrove Jáva Wiyanto Wijoyo uviedol, že úrady sa stále snažia ustáliť skutočný počet obetí. Agentúra AP uviedla, že medzi obeťami nepokojov sa nachádzajú aj dvaja policajti.

„Viac ako 120 ľudí zahynulo z dôvodu udusenia, pošliapania a chaosu,“ vyhlásil Wijoyo, pričom dodal, že pri potýčkach utrpelo zranenia viac ako 180 osôb.

Preplnená kapacita

Podľa ministra pre bezpečnostné záležitosti Mohammada Mahfuda bola kapacita štadióna preplnená. Predaných bolo na 42 000 vstupeniek, hoci kapacita štadióna je 38 000 ľudí.

Násilnosti sa podľa záberov zo sociálnych sietí odohrávali aj pred štadiónom. Na ulici sú na fotkách vidieť obhorené policajné autá.

Indonézsky futbalový zväz (PSSI) vyhlásil, že incident bude predmetom vyšetrovania. Na týždeň tiež pozastavil zápasy tamojšej futbalovej ligy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet