Na hlavný obsah

Inflácia v Nemecku zrýchlila v októbri na nový rekord, keď prekonala 10 percent

Prekonala aj očakávania analytikov.

Inflácia v Nemecku zrýchlila v októbri na nový rekord, keď prekonala 10 percent
Ilustračná snímka - nemecká vlajka. Foto: Pixabay

Spotrebiteľské ceny v Nemecku zrýchlili v októbri tempo rastu na nový rekord, pričom zrýchlenie bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Informuje o tom správa servera tradingeconomics, ktorý zverejnil údaje nemeckého štatistického úradu Destatis.

Medziročná miera inflácie v Nemecku dosiahla v októbri 10, 4 % po 10-percentnej úrovni v predchádzajúcom mesiaci.

To je nová najvyššia úroveň inflácie, ktorá prekonala aj očakávania analytikov. Tí síce tiež počítali s novým rekordom, avšak na úrovni 10, 1 %.

Pod výraznejšie zrýchlenie rastu spotrebiteľských cien sa podpísali slabšie euro, prehlbujúca sa energetická kríza a pokračujúce problémy v dodávateľskom reťazci.

Výrazne vzrástli najmä ceny tovarov, kde rast dosiahol 17, 8 % oproti 17, 2-percentnej inflácii v predchádzajúcom mesiaci.

Vývoj cien v rámci tejto kategórie ovplyvnili opäť najmä ceny energií, ktoré tempo rastu síce zmiernili, avšak iba minimálne.

V septembri sa medziročne zvýšili o 43, 9 %, v októbri potom vzrástli o 43 percent. Okrem toho prudko zrýchlili rast ceny potravín, z 18, 7 % v septembri na októbrových 20, 3 percenta.

Zrýchlenie rastu zaznamenali aj ceny služieb. Zatiaľ čo v septembri vzrástli o 3, 6 %, v októbri rast dosiahol 4 percentá.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku zvýšili o 0, 9 %. Aj v tomto prípade prekonali očakávania trhov, keď tie počítali s rastom o 0, 6 .

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet