Na hlavný obsah

Inflácia v USA znižuje šancu demokratov na úspech vo voľbách do Kongresu

Dokazujú to prieskumy verejnej mienky.

Inflácia v USA znižuje šancu demokratov na úspech vo voľbách do Kongresu
Budova Kapitolu, v ktorej zasadá Kongres Spojených štátov. Foto: Unsplash

Spojné štáty trápi rekordná inflácia, ktorú nedostalo pod kontrolu ani najprudšie zdvihnutie základného úroku od 80. rokov minulého storočia. Táto téma začína dominovať aj predvolebnej kampani. Prieskumy verejnej mienky dokazujú, že rekordná inflácia znižuje šance demokratov na udržanie si kontroly nad Kongresom Spojených štátov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec.

Pred dvoma rokmi demokrati počas predvolebnej kampane sľubovali, že keď ovládnu Kongres, tak schvália ekonomickú pomoc pre Američanov. Uspeli. Kongres pod ich vedením odobril balík ekonomickej pomoci v hodnote takmer dva bilióny amerických dolárov.

Každý Američan dostal šek na 1 400 amerických dolárov. V tom čase populárny krok mal byť v centre predvolebnej kampane v tomto roku. Demokratickí kandidáti však o masívnom balíku väčšinou mlčia. Naopak republikáni ho spomínajú tak často, ako sa len dá.

„Demokrati minulý rok schválili masívny balík na záchranu ekonomiky, ktorý nezachránil nič. Namiesto toho ohrozil našu ekonomiku spustením hyperinflácie,“ uviedla to senátorka Shelley Capitová. Podľa jej slov vtedy demokrati „odmietli republikánske pripomienky a sami tento tento balík schválili“.

Z vysokej inflácie vinia vládu

Medziročná inflácia za minulý mesiac prekročila 8 percent. Prieskumy verejnej mienky dokazujú, že nárast cien Američanov znepokojuje a vinia z toho americkú vládu. To zvyšuje šance na úspech pravice v novembrových voľbách do Kongresu.

„Vtedy som si myslel, že ide o balík na boj s koronavírusom, ale zistil som, že na tento účel išlo iba 6 percent z takmer dvoch biliónov dolárov,“ povedal republikánsky senátor Roy Blunt. Podľa neho zvyšok dostali ľudia a ekonomika, ktorá sa už zotavovala.

Americkí ekonómovia sa zhodli, že spomenutý balík pomohol ekonomike, ale zároveň zrýchlil infláciu. Jej hlavný dôvod však vidia v pandémii a s ňou súvisiacich problémov v globálnom zásobovacom reťazci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika