Na hlavný obsah

Integrované bezpečnostné centrá plánujú v Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre

Zámerom je vybudovať IBC v každom kraji.

Integrované bezpečnostné centrá plánujú v Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

V Košiciach, Banskej Bystrici a v Nitre majú vzniknúť integrované bezpečnostné centrá (IBC). Dve z nich sa financujú z plánu obnovy, skolaudovať sa majú byť v roku 2026.

Vznik centra v Nitre bude závisieť od možností štátneho rozpočtu. Zámerom do budúcnosti je vybudovať IBC v každom kraji. Uviedol to tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

„Pracovisko vytvorí vhodné prostredie pre hasičov, záchranárov, policajtov a zamestnancov v štátnej službe na rýchle reagovanie a adresné riešenia na krízové situácie rôzneho druhu,“ priblížila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

„Dislokáciou pracovísk rôznych útvarov a zložiek integrovaného záchranného systému na úrovni kraja na jednom mieste sa zároveň vytvorí predpoklad pre dlhodobé úspory z rozsahu využívaním rovnakých priestorov a infraštruktúry,“ dodala Eliášová. Ministerstvo očakáva tiež vyššiu úroveň odolnosti a kvality služieb v tiesni pre občanov.

Vypracovanie projektu do konca roka 2023

V pláne obnovy je na zámer vyčlenených vyše 31 miliónov eur bez DPH, ráta sa s vybudovaním dvoch IBC.

Centrum v Nitre sa má financovať podľa možností čerpania finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu respektíve mimorozpočtových prostriedkov. Výška nákladov bude známa až po vypracovaní projektovej dokumentácie.

Vypracovanie projektovej dokumentácie a získanie stavebného povolenia pre IBC v Košiciach a Banskej Bystrici sa plánuje do konca roka 2023. Kolaudácia bude v druhom štvrťroku 2026, v súlade s harmonogramom systému implementácie plánu obnovy.

Mesto Košice a MV SR tento týždeň podpísali Memorandum o spolupráci pri realizácii projektu vybudovania nového integrovaného bezpečnostného centra.

Nitrianski poslanci zároveň na svojom októbrovom rokovaní rozhodli o predaji pozemku pod budúcim integrovaným bezpečnostným centrom.

V súčasnosti funguje v budovách okresných úradov v sídle kraja osem koordinačných stredísk integrovaného záchranného systému spolu s operačnými strediskami Hasičského a záchranného zboru a Záchrannej zdravotnej služby.

„Cieľom výstavby IBC v Košiciach, Banskej Bystrici a Nitre je ich presun do samostatných budov s ohľadom na ich unifikáciu a priestorové potreby, ktoré sú väčšie ako okresné úrady dokážu zabezpečiť,“ vysvetlil rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko