Na hlavný obsah

Inteligentné senzory na R1 budú upozorňovať na jazdu v protismere

Systém dokáže v blízkosti cesty rozpoznať aj pohyb zvierat.

Inteligentné senzory na R1 budú upozorňovať na jazdu v protismere
Ilustračná snímka dopravného značenia. Foto: RTVS

Na rýchlostnej ceste medzi Nitrou a Zlatými Moravcami nainštaluje koncesionár inteligentné senzory zabraňujúce vstupu vozidiel do protismeru. Tie na vzniknutú situáciu zareagujú svetelnou tabuľou upozorňujúcou vodiča na nebezpečenstvo. Systém dokáže v blízkosti cesty rozpoznať aj pohyb zvierat.

Zhruba 18 jázd v protismere ročne zaznamená kamerový systém na úsekoch rýchlostnej cesty medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami a na severnom obchvate Banskej Bystrice. Zatiaľ posledný prípad sa stal v septembri blízko Zlatých Moraviec. Vodič nehodu neprežil.

Koncesionár Via Pribina spravujúci 52 kilometrov rýchlostnej cesty R1 zapája inteligentné senzory, ktoré zabraňujú vstupu vozidiel do protismeru. Aktuálne fungujú na severnom obchvate Banskej Bystrice.

„Úspešnosť senzorov je merateľná. V roku 2022 sme zabránili 88 percentám potenciálnych jázd v protismere,“ priblížil zástupca riaditeľa spoločnosti Via Pribina Quentin Duchateau.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Keď systém vyhodnotí nebezpečie, napríklad vozidlo v protismere, osoba alebo zviera na ceste, tak zastaví či už prichádzajúce vozidlo alebo vozidlo v protismere,“ vysvetlil Peter Schwartz, konateľ spoločnosti NaviDate – výrobcu senzorov.

Navyše, túto informáciu dostane aj správca rýchlostnej cesty a polícia. Dopravný analytik upozorňuje, že bezpečnosť všetkých na ceste je prvoradá.

„Je to vážna situácia. Ide o život nielen vodiča, ale i iných,“ vysvetlil dopravný analytik Jozef Drahovský. Ľuďom, ktorí sa ocitnú v takejto situácii radí stiahnuť sa na okraj, neotáčať sa a zavolať pomoc.

Senzory upozorňujúce na jazdu v protismere čoskoro pribudnú aj medzi Nitrou a Čaradicami. Od roku 2014 je na tomto úseku aj retroreflexné dopravné značenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny