Na hlavný obsah

Gottlieb Dietl sa zapísal do dejín ako vynálezca automatického systému telefónnych ústrední

Narodil sa pred 160 rokmi.

Gottlieb Dietl sa zapísal do dejín ako vynálezca automatického systému telefónnych ústrední
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Inžinier a technik Gottlieb Hubert Dietl sa zapísal do dejín ako vynálezca automatického systému telefónnych ústrední. V stredu 19. októbra uplynie 160 rokov od jeho narodenia.

Rodák z Kežmarku sa narodil 19. októbra 1862. Vyštudoval Technickú univerzitu vo Viedni (Technische Universität Wien, vtedy Rakúsko-Uhorsko), kde uskutočňoval aj svoje prvé pokusy.

Po ukončení vzdelávania pôsobil na škole ako asistent. Od roku 1888 do roku 1890 pracoval ako vysoký štátny úradník v Argentíne.

Do viedenských poštových služieb vstúpil v roku 1892 a potom pracoval aj na ministerstve obchodu. Neskôr sa stal vedúcim odboru technického skúšania a zaoberal sa technickým vývojom telefónnych aparátov.

Technik niekoľko mesiacov študoval v spoločnosti Edison v Severnej Amerike a zúčastnil sa na mnohých zahraničných kongresoch a výstavách. Pomocou Dietlového vynálezu rotačného prepínača bolo možné automatizovať pripojenia v rámci miestnych sietí.

Vynašiel automatický systém pre telefónne ústredne

Prvý experiment sa uskutočnil vo Viedni 1. apríla 1905 pre 200 účastníkov. O päť rokov neskôr nasledovala rozsiahla štúdia v rakúskom meste Graz. Zúčastnilo sa na nej 2 000 individuálnych účastníkov a ďalších 1 200 spoločností. V roku 1914 sa mu vo Viedni podarilo zaviesť poloautomatickú účastnícku voľbu pomocou telefónnej ústredne.

Neskôr zdokonalil telefónne inštalácie a vynašiel automatický systém pre telefónne ústredne. Čoskoro technickú novinku zaviedli doma i v zahraničí spolu so selektívnym otočným voličom a prístrojom.

Vynálezca a telekomunikačný odborník Gottlieb Hubert Dietl zomrel vo Viedni 25. mája 1946 vo veku 84 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko