Na hlavný obsah

Irán: Mladiství zadržaní počas protestov končia v prevýchovných centrách

Tie trvajú už takmer mesiac.

Irán: Mladiství zadržaní počas protestov končia v prevýchovných centrách
Na archívnej snímke z 2. októbra 2022 pramene vlasov, ktoré si odstrihli ženy na proteste. Foto: TASR/AP

Desiatky mladistvých zrejme zahynuli a stovky ďalších zadržali počas protestov v Iráne vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Časť z nich skončila v „psychologických“ nápravných centrách. Informuje o tom v piatok (14. 10.) agentúra AFP.

Iránski tínedžeri a tínedžerky narodení pred rokom 2010 prišli podľa americkej expertky na Irán Holly Dagresovej do veku, keď sú situáciou vo vlastnej krajine frustrovaní a neboja sa dať to najavo. Tým sa dostávajú do konfliktu s úradmi islamskej republiky.

Noc čo noc sa na protestoch v uliciach objavovali aj mladé ženy i dievčatá s odhalenými vlasmi a zdvihnutými päsťami. Tie skandovali heslá „Ženy, život, sloboda“ či „Smrť diktátorovi“, pripomína AFP.

Najmladšia obeť mala 12 rokov

Mladiství demonštranti však za svoju účasť na protestoch nezriedka zaplatili aj svojimi životmi. Podľa americkej ľudskoprávnej skupiny HRANA ich doposiaľ zahynulo najmenej 18, pričom najmladšia obeť mala len 12 rokov.            

Celkový počet maloletých, ktorí počas zásahov voči demonštrantom zomreli, je však pravdepodobne oveľa vyšší, konštatuje AFP. Zdroje z Iránu tento týždeň uviedli, že zahynulo už najmenej 28 detí.

Iránsky minister školstva Júsef Núrí pre tamojší proreformný denník Šarg priznal, že v súvislosti s protestami dochádza aj zatýkaniu detí a mladistvých. Podľa jeho slov však takýchto prípadov nie je veľa, hoci presný počet neuviedol.

Ako dodal, zadržané nedospelé osoby sú umiestňované v „psychologických centrách“ za účelom „nápravy a resocializácie“, aby sa z nich v budúcnosti nestali „asociálne“ živly“.

Detský fond OSN (UNICEF) v pondelok (10. 10.) vyjadril mimoriadne znepokojenie v súvislosti so správami o „zabíjaní, zraňovaní a zadržiavaní detí a mladistvých“ v Iráne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet