Na hlavný obsah

Irán odmieta tvrdenia, že dodáva Rusku zbrane „na použitie“ vo vojne na Ukrajine

Vyzbrojovanie každej zo strán vojnu len predĺži, tvrdí Abdollahján.

Irán odmieta tvrdenia, že dodáva Rusku zbrane „na použitie“ vo vojne na Ukrajine
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Irán v sobotu (15.10.) opäť poprel tvrdenia, že Rusku dodáva zbrane určené „na použitie“ vo vojne na Ukrajine. S odvolaním sa na vyhlásenie iránskeho ministerstva zahraničných vecí o tom informuje stanica Sky News.

Kyjev aj väčšina západných krajín obviňujú Moskvu z toho, že v posledných týždňoch použila pri útokoch na Ukrajine drony iránskej výroby, pripomína Sky News.

Stanica dodáva, že aj touto otázkou by sa v pondelok (17. 10.) mali zaoberať ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ na svojom zasadnutí (Rady EÚ pre zahraničné veci) v Luxemburgu.

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján v sobotu uviedol, že Irán „neposkytol ani neposkytne nijakú zbraň určenú na použitie vo vojne na Ukrajine“.

„Veríme, že vyzbrojovanie každej zo strán tejto krízy vojnu len predĺži,“ povedal v telefonickom rozhovore so svojim portugalským rezortným kolegom Joaom Gomesom Cravinhom.

„Vojnu sme nepovažovali ani nepovažujeme za správnu cestu, či už na Ukrajine, alebo (vojnu) v Afganistane, Sýrii či Jemene,“ dodal.

Abdollahján okrem toho ešte v piatok (14.10.) telefonoval aj so šéfom zahraničnej politiky EÚ Josepom Borrellom. V tomto telefonáte zopakoval oficiálne neutrálny postoj Iránu voči vojne na Ukrajine, ktorá trvá už takmer osem mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet