Na hlavný obsah

Irán: Policajné zásahy na celoštátnych protestoch za Amíníovú majú už 108 obetí

Trvajú už viac než tri týždne.

Irán: Policajné zásahy na celoštátnych protestoch za Amíníovú majú už 108 obetí
Na ilustračnej snímke protest. Foto: Twitter/TRT World Now

Najmenej 108 ľudí zahynulo v Iráne pri zásahoch počas už viac než tri týždne trvajúcich celoštátnych protestoch vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. Medzi obeťami je aj najmenej 28 detí. Oznámila to v stredu (12. 10.) ľudskoprávna skupina Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle. Informovala o tom agentúra AFP.

Pri potýčkach týkajúcich sa inej kauzy zabili iránske bezpečnostné sily v meste Záhedán v provincii Sístán a Balúčistán na juhovýchode krajiny ďalších najmenej 93 ďalších ľudí. Uviedla to IHR vo vyhlásení.

Ľudskoprávne skupiny vyjadrili v utorok (11. 10.) znepokojenie aj v súvislosti so zásahmi v meste Sanandadž. Ide o hlavné meste provincie Kurdistan na západe Iránu, odkiaľ Mahsá Amíníová pochádzala.

IHR uviedla, že vyšetrovanie rozsahu „represálií“ v Kurdistane je marené obmedzeniami internetu a upozornila na „blížiaci sa krvavý zásah“ proti demonštrantom v tejto provincii.

Pre protesty obžalovali už vyše 100 ľudí

V súvislosti s protestmi tiež obžalovali viac než 100 ľudí, uviedla v stredu iránska justícia. Informovala o tom agentúra AFP.

Iránska polícia uskutočnila stovky zatknutí a trestných stíhaní a prisľúbila rýchlu spravodlivosť pre „výtržníkov“.

Stovky detí zadržali a umiestnili väčšinou vo väzniciach určených pre dospelých, upozornili podľa AFP ďalšie iránske i zahraničné ľudskoprávne skupiny.

Podľa právnika Hasana Raísího sú niektoré deti v zadržiavacích centrách pre dospelých, ktorí sa dopustili drogovej trestnej činnosti. Ako dodal, „v policajných celách sa nachádza zhruba 300 osôb vo veku 12–13 a 18–19 rokov“.

Školopovinné deti sa k protestom pripojili krátko po ich vypuknutí v polovici septembra, spresňuje AFP. Dievčatá si strhávali z hlavy hidžáby, kričali protivládne heslá a znehodnocovali portréty predstaviteľov vedenia krajiny.

Detský fond OSN (UNICEF) v pondelok (10. 10.) vyjadril „mimoriadne znepokojenie“ v súvislosti so správami o „zabíjaní, zraňovaní a zadržiavaní detí a mladistvých“.

Podľa IHR sa k celoštátnym štrajkom a protestom pridali aj zamestnanci petrochemických závodov na juhozápade, západe a juhu Iránskej islamskej republiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet