Na hlavný obsah

Irán varoval Západ pred provokatívnymi tvrdeniami o ich dronoch

Odmieta ich posielanie Rusku pre použitie na Ukrajine.

Irán varoval Západ pred provokatívnymi tvrdeniami o ich dronoch
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Teherán varoval v sobotu (22. 10.) európske štáty pred „provokatívnym prístupom“ po tom, čo vyzvali Organizáciu Spojených národov, aby prešetrila situáciu s iránskymi dronmi, o ktorých Západ tvrdí, že ich Rusko používa na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Nemecko poslali tento týždeň OSN list, v ktorom organizáciu vyzvali na „nestranné“ vyšetrenie používania iránskych dronov vo vojne na Ukrajine. Tento list doručili po tom, čo Británia a Európska únia uvalili počas týždňa na Teherán v tejto súvislosti ďalšie sankcie.

Irán popiera, že dodáva Rusku zbrane pre použitie na Ukrajine. Moskva obvinila Západ, že sa takýmito obvineniami snaží na Teherán vyvíjať tlak.

„Iránska islamská republika považuje momentálne provokatívne prístupy Európskej únie a Británie za súčasť cieleného politického scenáru,“ uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Zároveň „tvrdo“ odsúdil „deštruktívne“ opatrenia, ktoré EÚ a Británia prijali. Dodal, že Teherán má právo reagovať na „akékoľvek nezodpovedné konanie a nebude váhať pri obraňovaní záujmov iránskeho ľudu“.

„Podporujeme mier a okamžitý koniec vojny na Ukrajine prostredníctvom politického procesu,“ dodal hovorca iránskeho rezortu. Zároveň znovu poprel „nepodložené tvrdenia“, že Irán dodáva Rusku drony pre použitie na Ukrajine.

Porušenie rezolúcie OSN?

Francúzsko, Británia a Nemecko v liste adresovanom OSN žiadajú vyšetriť možnosť, či Irán neporušuje Rezolúciu 2231 Bezpečnostnej rady OSN.

Táto rezolúcia schvaľuje jadrovú dohodu z roku 2015 medzi Iránom a svetovými mocnosťami, na základe ktorej sa zrušili niektoré sankcie uvalené na Irán výmenou za to, že islamská republika obmedzí svoj jadrový program. Táto dohoda zlyhala, keď od nej nej v roku 2018 jednostranne odstúpil bývalý americký prezident Donald Trump.

Záležitosti týkajúce sa Ukrajiny „nemajú absolútne nič spoločné s Rezolúciou 2231. A to ani z vecného a ani obsahového hľadiska,“ uviedol hovorca iránskeho rezortu diplomacie.

Európske krajiny sa snažia „prezentovať zavádzajúcu interpretáciu“ a „vytvoriť spojitosť medzi ich nepodloženými tvrdeniami a danou rezolúciou“, dodal hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet