Na hlavný obsah

Irán vyzýva svojich občanov na odchod z Ukrajiny

Zároveň odporúča nejazdiť tam.

Irán vyzýva svojich občanov na odchod z Ukrajiny
Ilustračná snímka iránskej vlajky. Foto: Unsplash

Iránske ministerstvo zahraničia vyzýva svojich občanov na Ukrajine, aby z tejto krajiny urýchlene odišli. Zároveň odporúča Iráncom, aby do nej nejazdili.

Informujú o tom iránske tlačové agentúry. Podľa ukrajinských predstaviteľov dodáva Irán drony ruskej armáde, ktorá ich potom využíva na útoky na kritickú infraštruktúru na Ukrajine.

„Pre vojenskú eskaláciu na Ukrajine všetkým Iráncom dôrazne odporúčame, aby na Ukrajinu nejazdili. Iránci žijúci na Ukrajine by ju pre svoju vlastnú bezpečnosť mali opustiť,“ uvádza sa vo vyhlásení iránskeho ministerstva zahraničia.

Ukrajinské letectvo tento týždeň informovalo, že od polovice septembra protivzdušná obrana zničila viac ako 220 dronov Šáhed-136 vyrobených v Iráne.

V pondelok ruské invázne sily vyslali nad ukrajinské územie desiatky týchto dronov, ktoré útočili na energetickú infraštruktúru, jeden z nich zasiahol aj obytný dom v Kyjeve. V jeho troskách zomrelo päť ľudí.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba chce, aby jeho krajina prerušila s Iránom diplomatické vzťahy.

Teherán popiera, že by Rusku drony Šáhed-136 dodával, rovnako odmietol aj správy amerického denníka The Washington Post, že sa chystá ruskej armáde predať rakety.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet