Na hlavný obsah

Iránci na Kryme učia ruských vojakov, ako používať ich drony, píše NYT

Irán odmieta, že by Rusom dodával drony.

Irán vyslal na polostrov Krym inštruktorov, ktorí pomáhajú ruským vojakom ovládať iránske drony používané k útokom na Ukrajinu. Uviedli to denník The New York Times a stanica CNN s odvolaním sa na amerických činiteľov oboznámených s informáciami amerických spravodajských služieb.

Na pravdepodobnú prítomnosť iránskych inštruktorov na polostrove, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014, poukázal predtým tiež americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Drony iránskej výroby podľa ukrajinských predstaviteľov v posledných týždňoch spôsobujú značné škody na ukrajinskej infraštruktúre a stoja tiež za civilnými obeťami. Irán nepriznáva, že by Rusku bezpilotné lietadlá dodával. Podľa amerických médií však poskytol Teherán Moskve prvé bezpilotné prostriedky už v prvej polovici augusta.

Iránski tréneri z islamských revolučných gárd pôsobia na ruskej vojenskej základni na Kryme. Práve tam sa nachádza množstvo dronov dodaných z Iránu. Iránci sú na Kryme ďaleko od frontovej línie. Podľa jedného zo zdrojov CNN ich sú na polostrove desiatky. Nevie sa, či iránski inštruktori tiež sami drony navádzajú.

iránsky dron HESA Šáhid-136
Na nedatovanej snímke grafické vyobrazenie a popis iránskeho dronu HESA Šáhid-136, ktorý použili počas útokov na ukrajinské mestá.Foto: TASR/AP

„Vyslaním bezpilotných lietadiel a inštruktorov na Ukrajinu sa Irán podstatným spôsobom zaplietol do vojny na strane Ruska. Podieľa sa priamo na operáciách, ktoré majú na svedomí životy alebo zranenia civilistov,“ uviedol pre denník The New York Times bývalý zástupca Pentagónu a dôstojník Ústrednej spravodajskej služby (CIA) vo výslužbe Mick Mulroy.

Pre chyby ruských operátorov bola prvá várka dodaných bezpilotných lietadiel neúčinná, povedal denníku iný nemenovaný americký činiteľ. Z prevádzky stroje vyraďovali tiež technické problémy. Rusko pôvodne vyslalo vojakov na výcvik do Iránu, keď však problémy pretrvávali, rozhodol sa Teherán vyslať inštruktorov priamo na Krym.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet