Na hlavný obsah

Iránsky duchovný Chátamí odsúdil demonštrácie

Blúzni každý, kto si myslí, že režim padne, tvrdí.

Iránsky duchovný Chátamí odsúdil demonštrácie
Na snímke iránsky duchovný Ahmad Chátamí. Foto: Belfer Center

Iránska justícia by mala proti demonštrantom postupovať tvrdo. Blúzni každý, kto si myslí, že režim padne. Podľa agentúry Reuters to v piatok (21. 10.) uviedol vysokopostavený iránsky duchovný Ahmad Chátamí.

„Justícia by sa mala vysporiadať s výtržníkmi, ktorí zradili národ a ženou vodu na mlyn nepriateľa,“ vyhlásil duchovný pri kázni v Teheráne.

„Povedali oklamaným deťom, že ak zostanú týždeň v uliciach, režim padne. Blúznite ďalej! Súdnictvo by malo rokovať s výtržníkmi tak, aby nikdy netúžili po výtržnostiach,“ dodal.

Agentúra HRANA, ktorá monitoruje porušovanie ľudských práv v Iráne, uviedla, že pri nepokojoch v krajine doteraz zahynulo 244 demonštrantov, vrátane 32 maloletých.

Pri protestoch v 114 mestách a obciach a na 81 univerzitách sa podľa nej do štvrtka zabilo 28 príslušníkov bezpečnostných síl a vyše 12 500 ľudí zatkli.

Zatiaľ čo protesty pokračovali vo viacerých iránskych mestách, protivládna skupina 1500tasvir zverejnila na internete video demonštrácie v stredoiránskom meste Isfahán a zábery, na ktorých demonštranti vo štvrtok (20. 10.) večer v severozápadnom meste Mahábád zapaľovali v uliciach ohňa.

Aktivisti uvádzajú, že videá z protestov sú zverejňované oneskorene, keďže iránske úrady obmedzujú prístup k internetu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet