Na hlavný obsah

ISW: Pre Putina je dôležitejšie udržanie okupovaného juhu Ukrajiny ako Luhansku

Naznačuje to aj ruská porážka a stiahnutie vojsk v Lymane.

ISW: Pre Putina je dôležitejšie udržanie okupovaného juhu Ukrajiny ako Luhansku
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruská porážka a následné stiahnutie vojsk zo strategicky dôležitého mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny naznačuje, že pre ruského prezidenta Vladimira Putina je dôležitejšie udržanie okupovaných území na juhu Ukrajiny ako obrana Luhanskej oblasti, píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Ukrajinská armáda sa už od sobotného (1. 10.) večera sústredí na vypratávanie a čistenie mesta. Napriek nedávnemu kolapsu frontu medzi Charkovom a Iziumom sa ruské jednotky sústredia na upevnenie pozícií v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Rozhodnutie nebrániť oslabený Lyman či Kupjansk prišlo takmer určite od Putina, nie od vojenského velenia, usudzujú analytici ISW.

Pád Lymanu, bráneného oslabenými jednotkami Západného a Centrálneho vojenského okruhu, kontingenty dobrovoľníkov a zmobilizovaných záložníkov, podľa Londýna predstavuje aj politický neúspech Moskvy, deklarujúcu úsilie o „oslobodenie“ a anexiu Donbasu.

Tento ďalší neúspech, sprevádzaný pravdepodobne značnými stratami, pravdepodobne zosilní tlak na velenie ruskej armády, ktoré čelí verejnej kritike.

Zadržanie Murašova

Násilným zadržaním generálneho riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne Ihora Murašova si Rusko podľa ISW pravdepodobne pripravuje pôdu na prevzatie právnej zodpovednosti nad elektrárňou. Tá sa nachádza v Ruskom anektovanej oblasti.

Výzva čečenského vodcu Ramzana Kadyrova na použitie taktických jadrových zbraní je pravdepodobne v rozpore s jeho požiadavkami pokračovať v „zvláštnej vojenskej operácii“ s cieľom ovládnuť viac ukrajinského územia, myslí si ISW.

Podľa amerických analytikov ruská armáda vo svojom súčasnom stave takmer určite nie je schopná operovať na jadrovom bojisku. Hoci má potrebné vybavenie a svoje jednotky na to historicky vycvičila.

Chaotická zmes vyčerpaných vojakov, narýchlo zmobilizovaných záložníkov, brancov a žoldnierov, tvoriaca v súčasnosti ruské pozemné sily, by nemohla fungovať v jadrovom prostredí.

Akékoľvek oblasti zasiahnuté ruskými taktickými jadrovými zbraňami by tak boli pre Rusov nepriechodné, čo by pravdepodobne znemožnilo ruský postup. Podľa ISW ide o ďalší faktor, ktorý znižuje pravdepodobnosť použitia ruských taktických jadrových zbraní.

Okrem Lymanu sa za posledný deň významnejšie bojovalo na severe Charkovskej oblasti. Tam ukrajinské jednotky podľa ukrajinského generálneho štábu odrazili ruský pozemný útok. Ukrajinské sily tiež pokračujú v protiofenzíve v Chersonskej oblasti.

Viac ukrajinských vlajok v Donbase?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zaviazal, že Ukrajina získa späť ďalšie oblasti v regióne Donbas na východe krajiny, ktoré okupujú ruské jednotky. Uviedol to v noci na nedeľu (2. 10.) počas svojho pravidelného videopríhovoru. Informovala o tom agentúra AFP.

„V priebehu tohto týždňa bolo v Donbase vztýčených čoraz viac ukrajinských vlajok. A o ďalší týždeň ich bude ešte viac,“ vyhlásil Zelenskyj.

„Kým nevyriešite problém s tým, kto to celé začal, kto spustil túto nezmyselnú vojnu proti Ukrajine, budete jeden po druhom zabíjaní,“ upozornil Zelenskyj, pričom vojnu nazval „historickým omylom Ruska“.

Lyman bol úplne vyčistený od ruských okupantov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (2. 10.) v krátkom videu oznámil, že mesto Lyman v Doneckej oblasti bolo úplne „vyčistené“ od ruských okupantov. Informuje o tom agentúra AFP.

„Od 12.30 h (11.30 h SELČ) je Lyman úplne vyčistený. Ďakujem našej armáde, našim vojakom“ uviedol Zelenskyj v desaťsekundovom videu zverejnenom na sociálnej sieti.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu (1. 10.) na svojom dennom brífingu  oznámilo, že stiahlo svojich vojakov zo strategicky dôležitého mesta Lyman na „výhodnejšie pozície“, keďže im hrozilo obkľúčenie. Ministerstvo však nespresnilo, kde sa tieto pozície nachádzajú.      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet