Na hlavný obsah

ISW: Ruská armáda vyslala na okupované územia Ukrajiny iránskych inštruktorov

Majú ruských vojakov zaučiť používať bezpilotné lietadlá Šáhid-136.

ISW: Ruská armáda vyslala na okupované územia Ukrajiny iránskych inštruktorov
Ilustračná snímka ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej správe uvádza, že ruská armáda vyslala na okupované územie Ukrajiny iránsky vojenský personál. Ten má za úlohu zaučiť ruských vojakov používať bezpilotné lietadlá Šáhid-136.

Ako s odvolaním sa na správu ISW uviedla britská stanica BBC, iránski inštruktori zrejme patria k  iránskym revolučných gardám.

Podľa ukrajinského Centra národného odporu, na ktoré sa odvolávajú experti z USA, ruské jednotky priviezli iránskych inštruktorov na Krym a do Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Ich presný počet nie je známy.

Má ísť o 2 400 šáhidov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na mimoriadnej schôdzke G7 informoval, že podľa Ukrajiny si Rusko „objednalo 2 400 šáhidov“. Zelenskyj preto západných partnerov požiadal o modernú protivzdušnú obranu, ktorou by bolo možné zasiahnuť proti vzdušným útokom ruskej armády.

Spomínané ukrajinské centrum uviedlo, že iránski inštruktori priamo riadia vypúšťanie bezpilotných lietadiel na civilné ciele na Ukrajine. A to vrátane administratívnych oblastí Mykolajivskej a Odeskej, ležiacich na juhu Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet