Na hlavný obsah

Izrael má blízko k „historickej“ dohode s Libanonom

Vyriešili by tým dlhoročný pohraničný spor.

Izrael má blízko k „historickej“ dohode s Libanonom
Na snímke vlajka Izraelu. Foto: Pixabay

Izrael v utorok (11. 10.) uviedol, že má blízko k „historickej“ dohode s Libanonom, ktorá by vyriešila dlhodobý pohraničný spor na plyn bohaté vody Stredozemného mora.

Znenie dohody navrhnuté Spojenými štátmi totiž podľa Jeruzalema splnilo „požiadavky“ Izraela. Informovala o tom agentúra AFP.

Izrael privítal počiatočný návrh amerického vyslanca Amosa Hochsteina. Cieľom je odblokovať ťažbu plynu pre obe krajiny urovnaním konkurenčných nárokov na pobrežné ťažobné polia.

Židovský štát však minulý týždeň uviedol, že má v úmysle odmietnuť zmeny Hochsteinovho návrhu, o ktoré sa usiluje Libanon.

Vyjednávania pokračovali počas uplynulých niekoľkých dní a Izrael tvrdí, že najnovší Hochsteinov návrh priniesol dohodu na dosah.

„Všetky naše požiadavky sa splnili, zmeny, ktoré sme požadovali, sa napravili,“ spresnil izraelský poradca v oblasti národnej bezpečnosti Ejal Chulata. „Podporili sme bezpečnostné záujmy Izraela a sme a ceste k historickej dohode,“ dodal.

Vyjadril sa aj Libanon

Libanon si zaistil svoje „plné práva“ v najnovšom návrhu dohody o vymedzení libanonsko-izraelsko námorných hraníc, ktorú predložili americkí vyjednávači.

Uviedol to v utorok hlavný libanonský vyjednávač Iljás Bú Sáb, píše agentúra AFP.

„Libanon si zaistil svoje práva a všetky jeho pripomienky (k návrhu) sa zohľadnili,“ povedal Saab. Ten je podpredsedom libanonského parlamentu, po tom, čo návrh dohody odovzdal prezidentovi Libanonu Míšálovi Awnovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet