Na hlavný obsah

Je moratórium prežitkom?

Jeho pravidlá je často ťažké vymôcť.

Je moratórium prežitkom?
Ilustračná snímka volebných urien v komunálnych voľbách a voľbách do VÚC 2022. Foto: Ministerstvo vnútra SR

Pravidlá volebného moratória je často ťažké vymôcť, a to najmä v dobe sociálnych sietí, zhodujú sa právnici. Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán však aj v minulosti podnety na porušenie moratória overovala s Facebookom či Googlom, často sa podania ukázali ako neopodstatnené. Tie aktuálne začne riešiť v sobotu (29. 10.). Pokutu môže uložiť až neskôr, po vykonaní volieb.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Vhadzovanie letákov do schránky, platená reklama či zverejňovanie prieskumov. To všetko má na 48 hodín stopku.

„Problém je, napríklad sa vyskytol aj v posledných komunálnych voľbách, keď starostka obce v rozhlase vyzvala ľudí, aby išli voliť, ale, žiaľ, aj ona kandidovala,“ ozrejmil právnik Tomáš Majerčák z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach..

V tomto prípade Ústavný súd rozhodol o zopakovaní volieb. Nerozhoduje totiž len o porušení zákona, ale aj o tom či mohlo ovplyvniť volebný výsledok. Delikty alebo priestupky a pokuty za ne rieši štátna komisia pre voľby a niektoré okresné úrady.

Problémy pri reklamách

Právnik Marek Domin z Univerzity Komenského v Bratislave hovorí, že v praxi sú problémy aj pri reklamách na autách, billboardoch či svetelných tabuliach.

„Zákon na to vyslovene nemyslí, všetko sú to len nejaké interpretácie toho zákona. Či už Ústavným súdom alebo štátnou komisiou pre voľby,“ vysvetlil.

Moratórium sa podľa neho môže javiť ako prežitok, keďže situáciu komplikujú sociálne siete.

„Jedno z riešení je pravidlá nastaviť lepšie. Druhé riešenie je pravidlá úplne vypustiť a nechať to na voľnú súťaž až do poslednej chvíle. Ale obávam sa, ako by to potom dopadlo,“ povedal.

Tomáš Majerčák dodal, že vzhľadom na nízku politickú kultúru treba podrobnejšiu legislatívu.

„V súčasnosti je elektronizácia na inom stupni než to volebné moratórium, ktoré bolo pôvodne zavedené. Neskôr sa od toho upúšťalo. A neviem, prečo to zákonodarca v roku 2014 znova upravil. Lebo do roku 2014 bola skôr tendencia celkom zrušiť volebné moratórium,“ informoval.

Eva Chmelová šéfka Odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra povedala, že podania už prichádzajú, štátna komisia bude rozhodovať o ďalšom postupe v sobotu.

„Osobitne (ide o) facebook. Koľkokrát, aj v minulosti štátna komisia komunikovala s facebookom, googlom, so zástupcami určenými pre Slovenskú republiku. Takže by som nepovedala, že to nie je overiteľné. Z veľkej miery to je overiteľné, ale z veľkej miery podania nie sú opodstatnené,“ vysvetlila.

Moratórium má vytvoriť rovnaký prístup všetkým subjektom, aj pokoj pre rozhodovanie voliča. Európskym štandardom je, že trvá jeden – dva dni, Česko ho napríklad vypustilo úplne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál