Na hlavný obsah

Jedným z najpálčivejších problémov Slovenska sú rozdrobené pozemky

Ide o historický problém.

Jedným z najpálčivejších problémov Slovenska sú rozdrobené pozemky
Ilustračná foto. Foto: RTVS

Parlamentní poslanci v piatok (21. 10.) po čase opäť rokovali o jednom z najpálčivejších problémov Slovenska – o rozdrobenosti pozemkov. Exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský navrhuje, aby sa časť z peňazí, ktoré sa dávajú na sceľovanie pôdy použili aj na budovanie tzv. spoločných zariadení.

Podľa opozície je návrh ambiciózny no realizovať sa bude ťažko. Piatkovú diskusiu v pléne opäť skomplikovala neprítomnosť niektorých predkladateľov zákonov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Poslanci si ešte v stredu (19. 10.) odhlasovali, že v piatok a ani na budúci týždeň v utorok (25. 10.) a v stredu (26. 10.) nebudú hlasovať. V pléne tak bolo počas celého dňa minimum poslancov. Aj preto sa opäť opakovala situácia, že viaceré body prepadli.

Plénum napriek tomu stihlo prerokovať napríklad návrh exministra pôdohospodárstva Jána Mičovského, ktorý rieši pozemkové úpravy. Nezaradený poslanec pripomína, že rozdrobenosť pôdy na Slovensku je historický problém. Chybou však podľa neho je, že všetky prostriedky teraz smerujú len na sceľovanie pozemkov a nie na rozvoj krajiny.

„Zápas medzi komasáciou a ekológiou vyhráva komasácia, a to v ľahko zapamätateľnom pomere sto ku nula,“ vyhlásil.

Hlasovať budú na budúci týždeň

Navrhuje preto, aby sa minimálne 40% z prostriedkov, ktoré štát ročne vyčlení na pozemkové úpravy, využili aj na budovanie spoločných zariadení.

„Poľné a lesné cesty, ktoré slúžia na sprístupnenie pozemkov a súvisiace stavby – máme tam mosty, priepusty, železničné priecestia a ďalšie, protierózne opatrenia slúžiace na ochranu pôdy pred vodnou a veternou eróziou a súvisiace stavby,“ vysvetľuje Martin Fecko (OĽANO).

S návrhom súhlasí aj opozícia. Anton Stredák zo Smeru-SD si však myslí, že v praxi to nebude fungovať. „Neviem si totiž predstaviť, ako sa bude každoročne, pri schvaľovaní štátneho rozpočtu, garantovať navrhovaný percentuálny podiel výdavkov na spoločné zariadenia a opatrenia, keď sa pozemkové úpravy verejne obstarávajú na obdobie nasledovných 5 rokov,“ priblížil.

Predseda pôdohospodárskeho výboru Jaroslav Karahuta z hnutia Sme rodina návrh podporuje. Hovorí, že si treba ujasniť pre koho sa pozemkové úpravy vlastne robia. „Pozemkové úpravy cestou komasácie robíme pre developerov. Robiť pozemkové úpravy s komplexnými úpravami a spoločnými zariadeniami – robíme to pre spoločnosť,“ zdôraznil.

Návrh zákona je v prvom čítaní, hlasovať o ňom budú na budúci štvrtok (27. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál