Na hlavný obsah

Jesenná schôdza národnej rady sa nesie v duchu blokovania a prepadávania bodov

Posledné tri rokovacie dni poslanci vôbec nehlasovali.

Jesenná schôdza národnej rady sa nesie v duchu blokovania a prepadávania bodov
Na snímke schôdza parlamentu. Foto: RTVS

Obavy z blokovania schôdze aj predvolebná kampaň. Tieto dôvody spomínajú poslanci ako argument, prečo posledné tri rokovacie dni vôbec nehlasovali. Vo štvrtok (27. 10.) tak mali hlasovať až o 70-tich bodoch.

Opozícia si preto myslí, že parlament mal schôdzu prerušiť. Samotné hlasovanie museli prerušiť, zrejme pre hackerský útok na systém národnej rady.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Jesenná schôdza národnej rady sa nesie v duchu blokovania a prepadávania bodov. Podobná situácia sa očakávala aj pri hlasovaní. Poslanci sa zatiaľ dostali len k tomu, že viacero bodov, ktoré ešte nestihli prerokovať presunuli na ďalšiu schôdzu.

Napríklad aj dva návrhy zákonov, ktoré riešia, aby sa mandát poslancov mohol skrátiť referendom, alebo uznesením pléna. Návrh z dielne hnutia Sme rodina však mali poslanci stiahnuť, keďže ho Igor Matovič (OĽANO) vetoval.

Druhý návrh má pripravený nezaradený poslanec Tomáš Taraba. Po včerajšom rozhodnutí Ústavného súdu sa však poslanci rozhodli s rokovaním ešte počkať. Potom musel predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) hlasovanie prerušiť.

„Lebo sme mali nejaký hackerský útok na naše hlasovanie. Nemôžeme hlasovať a tým pádom musím vyhlásiť 15-minútovú prestávku, aby technici a informatici zabezpečili bezpečnosť hlasovania,“ vysvetlil.

Obavy o zbytočné blokovanie

Poslanci tak s hlasovaním začali len pred chvíľou a očakáva sa, že potrvá možno aj tri hodiny. Posledné dni teda poslanci nehlasovali. Podľa Petra Kremského z hnutia OĽANO to bolo aj z obavy, aby parlament nebol zbytočne blokovaný.

„Pretože, ak by sa hlasovalo, tak je tam riziko, že opozícia vytiahne karty a zablokuje nielen hlasovanie, ale aj ďalšie rokovanie parlamentu, čiže prerokovanie ďalších bodov,“ povedal.

Podpredseda národnej rady a hnutia Sme rodina Peter Pčolinský tvrdí, že dôvodom bola aj predvolebná kampaň.

„Poslanci zľava, sprava, z koalície, aj z opozície žiadali na poslaneckom grémiu, aby sa rokovalo, ale nehlasovalo, nakoľko sú komunálne a regionálne voľby. V podstate chceli byť aj medzi ľuďmi v teréne,“ vysvetlil.

Aj napriek snahe o plynulý priebeh schôdze množstvo zákonov hneď niekoľkokrát prepadlo. Nezaradený poslanec Peter Pellegrini z mimoparlamentného Hlas-SD si preto myslí, že rokovanie sa malo prerušiť.

„Teraz to podľa mňa bude veľmi neprehľadné. Bude to trvať veľmi dlho. Môže sa urobiť kopec veľkých chýb. Možno bolo skôr treba nie nechať parlament ísť a nehlasovať, ale radšej (ho) na dva, tri dni prerušiť. Teraz sme mohli pokojne fungovať vo štvrtok, piatok aj v sobotu a nedeľu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál